ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Shutterstock

Ιράκ: 27 νεκροί μετά από τρεις μέρες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ χθες εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην Βαγδάτη.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ χθες εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην Βαγδάτη και αντάλλαξαν πυρά με ενόπλους σε νότιες πόλεις του Ιράκ, ανεβάζοντας στους 27 τον συνολικό αριθμό των νεκρών μετά από τρεις μέρες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Από τους 27 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, 25 είναι διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί.

Χθες, έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά στην νότια πόλη Νασρίγια, στην πιο αιματηρή διαδήλωση, δήλωσε ο διευθυντής Υγείας της επαρχίας. Οι αρχές επέβαλαν κατόπιν εντολής του Ιρακινού πρωθυπουργού Άμπντουλ Μάχντι απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη από τις 05:00 τοπική ώρα σήμερα το πρωί.

Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί, έλαβαν γρήγορα μαζικό χαρακτήρα μετά τις ταραχές που ξέσπασαν την Τρίτη στις μικρής κλίμακας διαδηλώσεις που γίνονταν στην Βαγδάτη σε διαμαρτυρία για την ανεργία, τις φτωχές δημόσιες υπηρεσίες και την κυβερνητική διαφθορά. Οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις στις κυρίως σιιτικές νότιες πόλεις του Ιράκ, όπου αστυνομικοί τόνισαν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαδηλωτές που κρατούσαν όπλα.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που γίνονται κατά της κυβέρνησης του Άμπντουλ Μάχντι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από σχεδόν έναν χρόνο και οι μεγαλύτερες στη χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του 2018. Φαίνονται να είναι ανεξάρτητες από πολιτικά κόμματα και να αιφνιδίασαν τις ιρακινές δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Σταδιακά αποκαθίσταται η παραγωγή σε διυλιστήριο στο Αρμπίλ

Η παραγωγή πετρελαίου ξεκινά ξανά σταδιακά στο διυλιστήριο Σαμάκ, στο νοτιοδυτικό Αρμπίλ του Ιράκ, μετά τη διακοπή λόγω πυρκαγιάς σε αποθήκη καυσίμων που τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και του διυλιστηρίου.
Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία-Ιράκ: Ετήσια συμφωνία για τη χρήση του αγωγού πετρελαίου

Η Τουρκία και το Ιράκ υπέγραψαν ετήσια συμφωνία για τη λειτουργία του αγωγού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας. Η συμφωνία αφορά ημερήσια δυναμικότητα 750.000 βαρελιών.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων διέκοψε διυλιστήριο στο Αρμπίλ

Φωτιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στο διυλιστήριο Σαμάκ κοντά στο Αρμπίλ Ιράκ, διέκοψε τη λειτουργία του, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας. Οι πυροσβέστες επιχειρούν να περιορίσουν τη φωτιά.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Ένοπλες ομάδες ανακοινώνουν αντίποινα για χτυπήματα ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

Ιρακινή συμμαχία φιλοϊρανικών ομάδων δήλωσε πως η απάντηση στις αμερικανικές και σαουδαραβικές επιθέσεις στο Ιράκ, που προκάλεσαν τουλάχιστον 20 θανάτους, είναι αναπόφευκτη και ίσως πλήξει στόχους στη Σαουδική Αραβία.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Πέντε Ιρανοί νεκροί από αμερικανικούς και σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς

Αεροπορικές επιθέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας κατά των «Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης» στο Ιράκ κόστισαν τη ζωή σε 20 άτομα, ανάμεσά τους 5 Ιρανούς συμβούλους. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την Τεχεράνη για Ιρανούς νεκρούς.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα νικήσουμε δυναμικά και συντριπτικά το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά στο Ιράν για επιθέσεις εναντίον βάσεων στην Ιορδανία, ενώ επιβεβαίωσε συντονισμένες ενέργειες με το Ιράκ και κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από την Ιορδανία.