ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
έμβλημα ICE ΗΠΑ

ΗΠΑ: 19χρονος Μεξικανός μετανάστης πέθανε υπό κράτηση της ICE

Ένας 19χρονος Μεξικανός πέθανε στις 16 Μαρτίου σε κέντρο κράτησης της αμερικανικής αστυνομίας μετανάστευσης στη Φλόριντα. Η ICE κάνει λόγο για πιθανή αυτοκτονία, ενώ διερευνάται η ακριβής αιτία θανάτου του.

Ένας νεαρός Μεξικανός, ηλικίας 19 ετών, έχασε τη ζωή του στις 16 Μαρτίου σε κέντρο κράτησης της αστυνομίας μετανάστευσης των ΗΠΑ (ICE) στη Φλόριντα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας. Πρόκειται για το νεότερο άτομο που πεθαίνει υπό κράτηση των αρχών μετανάστευσης στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Η ICE ανέφερε ότι «ο Ρόγερ Πέρες-Χιμένες, 19 ετών, ένας εγκληματίας παράνομος μετανάστης από το Μεξικό που συνελήφθη και κατηγορήθηκε για πλαστοπροσωπία και αντίσταση κατά της αρχής, πέθανε στις 16 Μαρτίου στο κέντρο κράτησης της κομητείας Γκλέιντς στο Μουρ Χέιβεν».

Η υπηρεσία έκανε λόγο για «αυτοκτονία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ερευνάται η επίσημη αιτία θανάτου». Ο Πέρες-Χιμένες εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του νωρίς το πρωί της 16ης Μαρτίου, ενώ το προσωπικό του κέντρου κράτησης επιχείρησε επί 10 λεπτά να τον επαναφέρει, χωρίς αποτέλεσμα.

Αντίδραση από το Μεξικό

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον θάνατο ακόμη ενός πολίτη της χώρας που κρατούνταν από την ICE.

«Η κυβέρνηση του Μεξικού επαναλαμβάνει ότι αυτού του είδους οι θάνατοι είναι απαράδεκτοι και καλεί για μία ακόμη φορά τις αμερικανικές αρχές να διεξαγάγουν άμεση και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο αυτό, να αποδοθούν ευθύνες και να θεσπιστούν αποτελεσματικές εγγυήσεις ότι δεν θα ξανασυμβεί», ανέφερε το μεξικανικό υπουργείο.

Οι συνθήκες κράτησης και τα στατιστικά στοιχεία

Ο Πέρες-Χιμένες είχε συλληφθεί στις 22 Ιανουαρίου και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης της ICE στη Φλόριντα στις 26 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την αμερικανική αστυνομία μετανάστευσης, είχε εισέλθει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από το Μεξικό στις 19 Φεβρουαρίου 2022, αλλά επέστρεψε οικειοθελώς στη χώρα του. Σε άγνωστη ημερομηνία επανήλθε στις ΗΠΑ, γεγονός που θεωρείται «ομοσπονδιακό αδίκημα», όπως τόνισε η ICE.

Σε άλλη ανακοίνωση της υπηρεσίας την Τετάρτη, επισημαίνεται ότι «η ICE έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ότι όλοι όσοι βρίσκονται υπό κράτηση διαμένουν σε ασφαλές, προστατευμένο και ανθρώπινο περιβάλλον. Παρέχεται ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη από τη στιγμή που φτάνουν τα άτομα και καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους».

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι πέρυσι καταγράφηκαν 31 θάνατοι μεταναστών υπό ομοσπονδιακή κράτηση, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ δύο δεκαετιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπόσχεση για 5.000 δολάρια σε κάθε Αμερικανό αν νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να δώσει 5.000 δολάρια σε κάθε ενήλικο Αμερικανό, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, με τη δέσμευση τα χρήματα να δαπανηθούν στις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λήξη του πολέμου στο Ιράν και πτώση καυσίμων μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε πτώση στις τιμές καυσίμων μετά τις εκλογές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ χάρισε 45.000 δολάρια στη Νάταλι Χαρπ και σε δύο βοηθούς

Ο Τραμπ χάρισε 45.000 δολάρια ως δώρο τέλους χρονιάς στην βοηθό του Νάταλι Χαρπ, ενώ παρόμοια ποσά έλαβαν άλλες δύο συνεργάτιδες. Το Λευκό Οίκο υπερασπίστηκε την πράξη, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συγχαίρει την ακροδεξιά Γερμανίας για τη νίκη της την Κυριακή

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε χθες τη νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη βραδιά» για το «λαϊκιστικό κόμμα». Έκανε αναφορά σε «MGGA», προσαρμόζοντας το γνωστό του σύνθημα για τη Γερμανία.