ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
έμβλημα ICE ΗΠΑ

ΗΠΑ: 19χρονος Μεξικανός μετανάστης πέθανε υπό κράτηση της ICE

Ένας 19χρονος Μεξικανός πέθανε στις 16 Μαρτίου σε κέντρο κράτησης της αμερικανικής αστυνομίας μετανάστευσης στη Φλόριντα. Η ICE κάνει λόγο για πιθανή αυτοκτονία, ενώ διερευνάται η ακριβής αιτία θανάτου του.

Ένας νεαρός Μεξικανός, ηλικίας 19 ετών, έχασε τη ζωή του στις 16 Μαρτίου σε κέντρο κράτησης της αστυνομίας μετανάστευσης των ΗΠΑ (ICE) στη Φλόριντα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας. Πρόκειται για το νεότερο άτομο που πεθαίνει υπό κράτηση των αρχών μετανάστευσης στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Η ICE ανέφερε ότι «ο Ρόγερ Πέρες-Χιμένες, 19 ετών, ένας εγκληματίας παράνομος μετανάστης από το Μεξικό που συνελήφθη και κατηγορήθηκε για πλαστοπροσωπία και αντίσταση κατά της αρχής, πέθανε στις 16 Μαρτίου στο κέντρο κράτησης της κομητείας Γκλέιντς στο Μουρ Χέιβεν».

Η υπηρεσία έκανε λόγο για «αυτοκτονία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ερευνάται η επίσημη αιτία θανάτου». Ο Πέρες-Χιμένες εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του νωρίς το πρωί της 16ης Μαρτίου, ενώ το προσωπικό του κέντρου κράτησης επιχείρησε επί 10 λεπτά να τον επαναφέρει, χωρίς αποτέλεσμα.

Αντίδραση από το Μεξικό

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον θάνατο ακόμη ενός πολίτη της χώρας που κρατούνταν από την ICE.

«Η κυβέρνηση του Μεξικού επαναλαμβάνει ότι αυτού του είδους οι θάνατοι είναι απαράδεκτοι και καλεί για μία ακόμη φορά τις αμερικανικές αρχές να διεξαγάγουν άμεση και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο αυτό, να αποδοθούν ευθύνες και να θεσπιστούν αποτελεσματικές εγγυήσεις ότι δεν θα ξανασυμβεί», ανέφερε το μεξικανικό υπουργείο.

Οι συνθήκες κράτησης και τα στατιστικά στοιχεία

Ο Πέρες-Χιμένες είχε συλληφθεί στις 22 Ιανουαρίου και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης της ICE στη Φλόριντα στις 26 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την αμερικανική αστυνομία μετανάστευσης, είχε εισέλθει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από το Μεξικό στις 19 Φεβρουαρίου 2022, αλλά επέστρεψε οικειοθελώς στη χώρα του. Σε άγνωστη ημερομηνία επανήλθε στις ΗΠΑ, γεγονός που θεωρείται «ομοσπονδιακό αδίκημα», όπως τόνισε η ICE.

Σε άλλη ανακοίνωση της υπηρεσίας την Τετάρτη, επισημαίνεται ότι «η ICE έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ότι όλοι όσοι βρίσκονται υπό κράτηση διαμένουν σε ασφαλές, προστατευμένο και ανθρώπινο περιβάλλον. Παρέχεται ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη από τη στιγμή που φτάνουν τα άτομα και καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους».

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι πέρυσι καταγράφηκαν 31 θάνατοι μεταναστών υπό ομοσπονδιακή κράτηση, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ δύο δεκαετιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε συνέδριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ντίας-Κανέλ καταγγέλλει το εμπάργκο των ΗΠΑ ως «πολιτική γενοκτονία»

Ο πρόεδρος της Κούβας, Ντίας-Κανέλ, χαρακτήρισε το εμπάργκο και τις κυρώσεις των ΗΠΑ ως «πολιτική γενοκτονία», καταδικάζοντας την αμερικανική τακτική και απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εμπλοκή της Κούβας σε αμερικανικές υποθέσεις.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Τραμπ αφήνει περιθώρια για διάλογο, λέει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Ο Τραμπ ανέστειλε τις επιθέσεις κατά του Ιράν για να δοθεί χώρος στη διπλωματία, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ. Το Πεντάγωνο σταμάτησε τους βομβαρδισμούς και το Ιράν τις επιθέσεις στις γειτονικές χώρες.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αλμπανέζι: Θέτει στον Τραμπ τα νέα δασμολογικά μέτρα των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι δήλωσε ότι θα θέσει στον Τραμπ το θέμα των νέων αμερικανικών δασμών, τους οποίους θεωρεί αδικαιολόγητους και ζητά την άρση τους, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον κατά της Αυστραλίας και άλλων χωρών.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εφετείο απορρίπτει διάταγμα Τραμπ για επιστολική ψήφο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει τους κανόνες επιστολικής ψήφου σε 23 Πολιτείες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές, κρίνοντας ορισμένα μέτρα αντισυνταγματικά.