ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Ανησυχία για την πρόταση ΕΕ περί ελέγχου επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς

Η Κίνα θα παρακολουθήσει στενά τη νομοθεσία IAA της ΕΕ, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στα κινεζικά συμφέροντα και θα υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα κινεζικών εταιρειών, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου μετά από ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθήσει στενά τη νομοθετική διαδικασία της Πράξης για την Επιτάχυνση της Βιομηχανικής Παραγωγής (IAA), που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η Κίνα θα αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της πρωτοβουλίας στα κινεζικά συμφέροντα και θα προστατεύσει σταθερά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων.

Η τοποθέτηση αυτή δόθηκε ως απάντηση σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 4ης Μαρτίου, η οποία εισάγει σειρά περιοριστικών μέτρων στις ξένες επενδύσεις που αφορούν αναδυόμενες βιομηχανίες στρατηγικού χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η πρόταση περιλαμβάνει υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας, την ξένη ιδιοκτησία και τα χαρακτηριστικά εντοπιότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, προβλέπει ρυθμίσεις για την τοπική αγορά εργασίας, επηρεάζοντας ξένους επενδυτές στους τομείς των μπαταριών, των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, των φωτοβολταϊκών και των στρατηγικής σημασίας πρώτων υλών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Η Ευρώπη να ενισχύσει την ασφάλειά της λόγω παγκόσμιων απειλών

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, σύμφωνα με τη MIVD, λόγω πιέσεων στις δυτικές συμμαχίες και της στήριξης της Κίνας στη Ρωσία. Ο διευθυντής της MIVD σημείωσε πως το διεθνές σύστημα δέχεται πλέον πίεση.
Ευρωπαϊκοί δασμοί εμπορίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ αυξάνει στο διπλάσιο τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα

Η ΕΕ αποφάσισε να διπλασιάσει τους τελωνειακούς δασμούς στο χάλυβα από τρίτες χώρες και να μειώσει τις ποσοστώσεις εισαγωγών, ώστε να προστατευτεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία από τον φθηνό κινεζικό ανταγωνισμό.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σάντσεθ ζητά από την Κίνα διόρθωση της εμπορικής ανισορροπίας με ΕΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε την Κίνα να διορθώσει την εμπορική ανισορροπία με την ΕΕ, τονίζοντας ότι το άνοιγμα της Κίνας στο ευρωπαϊκό εμπόριο θα αποτρέψει κοινωνικά και απομονωτικά κινήματα στην Ευρώπη.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

EE-ΗΠΑ: Προς συμφωνία για συντονισμό κρίσιμων υλικών κατά Κίνας

Κοντά σε συμφωνία για συντονισμό παραγωγής και διασφάλιση κρίσιμων υλικών βρίσκονται ΕΕ και ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Bloomberg News, με στόχο να ευνοηθούν μη Κινέζοι προμηθευτές. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές πιέζουν την Κίνα για μη ασφαλή προϊόντα και πρόσβαση στην αγορά

Ευρωβουλευτές επισκέπτονται την Κίνα μετά από οκτώ χρόνια, πιέζοντας για περιορισμό εισόδου επικίνδυνων προϊόντων στην ΕΕ και ίση πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά. Συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο.
Αμερικανική σημαία δασμοί
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε ισχύ παραμένουν οι εμπορικές συμφωνίες, λέει ο Τζ. Γκριρ

Ο Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε πως οι εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ με ΕΕ, Κίνα και άλλες χώρες θα παραμείνουν σε ισχύ παρά την ακύρωση των δασμών Τραμπ, ενώ η επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Σι δεν θα εστιάσει στις εμπορικές διαφορές.