ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος, επίσημη κατοικία του Προέδρου των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον.

ΗΠΑ: Διάψευση περί εξοπλισμού Κούρδων κατά της Τεχεράνης

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν Κούρδους για εξέγερση στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τα λανθασμένα. Επιβεβαίωσε πάντως συζητήσεις Τραμπ με Κούρδους ηγέτες για τη βάση στο βόρειο Ιράκ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων που ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να εξοπλίσουν κουρδικές πολιτοφυλακές με στόχο τη στήριξη μιας εξέγερσης στο Ιράν.

«Τα ρεπορτάζ που υπονοούν ότι ο πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως σε ένα τέτοιο σχέδιο είναι παντελώς λανθασμένα και δεν θα έπρεπε να γράφονται», δήλωσε η Κάρολαϊν Λέβιτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνομιλίες με «Κούρδους ηγέτες» σχετικά με τη βάση που διαθέτουν οι ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ.

Το CNN μετέδωσε την Τρίτη ότι η CIA συνεργάζεται με κουρδικές δυνάμεις προκειμένου να υποδαυλίσουν μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του ιρανικού καθεστώτος. Σύμφωνα με το NBC News, στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ βρίσκονται σε επαφές με Κούρδους ηγέτες του βορείου Ιράκ και του βορειοδυτικού Ιράν, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εξοπλισμού οργανώσεων που αντιτίθενται στην Τεχεράνη.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία κουρδικών αντιπολιτευόμενων ομάδων στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Η ορεινή αυτή περιοχή, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, λειτουργεί εδώ και χρόνια ως καταφύγιο για ένοπλες ομάδες των Κούρδων του Ιράν, οι οποίες συχνά αποτελούν στόχο της Τεχεράνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αβάσιμη η δήλωση Τραμπ για αίτημα εκεχειρίας, απαντά η Τεχεράνη

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ διέψευσε τις δηλώσεις Τραμπ περί ιρανικού αιτήματος για κατάπαυση πυρός, χαρακτηρίζοντάς τες ψευδείς και αβάσιμες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν έχουν γίνει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δηλώνει ο πρεσβευτής στο Πακιστάν

Ο Ιρανός πρεσβευτής στο Πακιστάν διέψευσε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αντικρούοντας τον Τραμπ που δηλώνει ότι το Ιράν επιδιώκει συμφωνία, ενώ φιλικές χώρες προσπαθούν να διευκολύνουν διάλογο. Το Πακιστάν δηλώνει έτοιμο να φιλοξενήσει συζητήσεις.
Αστυνομικό όχημα ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

FBI: Έρευνα σε βάρος του Τζο Κεντ, πρώην αξιωματούχου αντιτρομοκρατικής

Το FBI διερευνά τον πρώην υψηλόβαθμο της αντιτρομοκρατικής Τζο Κεντ, που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στο Ιράν, ως ύποπτο για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα.
Ρουκέτα σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση Φρουρών της Επανάστασης σε βάσεις ΗΠΑ σε Μπαχρέιν και Ιράκ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Μπαχρέιν και στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Συζητήσεις ΗΠΑ-Κούρδων για πιθανή στρατιωτική δράση στο Ιράν

Κούρδοι πολιτοφύλακες του Ιράν συζήτησαν με τις ΗΠΑ πιθανά χτυπήματα κατά των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, ελπίζοντας σε αποδυνάμωση τους και ξεσηκωμό κατά του καθεστώτος, μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ από την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση.