Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα για τον άμεσο τερματισμό των εκτελέσεων διαδηλωτών στο Ιράν, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων». Η παρέμβασή του έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, με τις εκτελέσεις να έχουν αυξηθεί μετά την έναρξη του πολέμου και τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα προχωρά σε θανατώσεις διαδηλωτών, ακόμα και όταν αυτοί δεν διαμαρτύρονται. Όπως σημείωσε, «πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων, η οποία πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ».
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν προσδιόρισε συγκεκριμένο περιστατικό, οι εκτελέσεις στο Ιράν έχουν αυξηθεί αισθητά από τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα την εκτέλεση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για «επιχειρησιακές ενέργειες» υπέρ των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιανουαρίου.
Το κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, αρχικά λόγω του υψηλού κόστους ζωής, εξελίχθηκε σε ευρείες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 8 και 9 Ιανουαρίου, με την ιρανική κυβέρνηση να αναγνωρίζει τον θάνατο άνω των 3.000 ανθρώπων, αποδίδοντας τη βία σε «τρομοκρατικές πράξεις» που αποδίδονται σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Ωστόσο, διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για χιλιάδες θανάτους από την καταστολή.
Σύμφωνα με ΜΚΟ όπως οι Iran Human Rights και Ensemble contre la peine de mort, το 2025 σημειώθηκαν τουλάχιστον 1.639 εκτελέσεις στο Ιράν, αριθμός ρεκόρ από το 1989. Στις 12 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου 30 χώρες καταδίκασαν τις εκτελέσεις διαδηλωτών με κοινή ανακοίνωση, ωστόσο οι ΗΠΑ, όπου εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή, δεν υπέγραψαν το σχετικό κείμενο.
Εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά
Σε άλλη ανάρτησή του, ο Τραμπ αρνήθηκε κάθε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις των γαλλόφωνων Καναδών, απαντώντας στις κατηγορίες της Οτάβα ότι η Ουάσινγκτον επιχειρεί να υπονομεύσει το καθεστώς της γαλλικής γλώσσας στις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως «δεν θα παρέμβαινα ποτέ στις υποθέσεις των γαλλόφωνων Καναδών», χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ ως «ψέμα» με στόχο την εξασφάλιση υποστήριξης από το Κεμπέκ.
Παράλληλα, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την απάντησή του στους νέους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές χάλυβα και αυτοκινήτων, εντείνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία.