ΓΔ: 2611.77 1.64% Τζίρος: 295.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Κατεβαίνει ο στρατός στη Μινεάπολις με εντολή Τραμπ

Έπειτα από τέσσερις νύκτες ταραχών στην Μινεάπολις, ο κυβερνήτης της Μινεσότα επιστράτευσε την Εθνοφρουρά για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Εθνοφορουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες, βίαιων σε ορισμένες περιπτώσεις, ταραχών, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι στρατός μπορεί να αναπτύξει δυνάμεις στην Μινεάπολις «πολύ γρήγορα» για να αντιμετωπίσουν βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά την δολοφονία άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

Από την Μινεάπολις μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία την χθεσινή νύκτα καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη...Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλωσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Οταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Οι διαδηλώσεις συνεχίσθηκαν για τέταρτη νύκτα χθες και μετά την ανακοίνωση της σύλληψης και της απαγγελίας κατηγοριών για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού κατά του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ. Τρεις ακόμη αστυνομικοί αποπέμφθηκαν από το σώμα και έρευνα διεξάγεται για το συμβάν.

Η εγγύηση για τον Ντέρεκ Σόβιν ορίσθηκε στις 500.000 δολάρια, ωστόσο, σήμερα το πρωί, δεν ήταν σαφές αν παραμένει υπό κράτησιν. Το όνομά του πάντως δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους των φυλακισμένων της κομητείας του Χένεπιν. Εάν καταδικασθεί, προβλέπεται ποινή 25 ετών κάθειρξης.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

Στην Ατλάντα, η Μπέρνις Κινγκ, η μικρότερη κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία προς το κοινοβούλιο της πολιτείας και απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο. Η διαδήλωση έγινε βίαιη όταν φωτιές άναψαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του CNN και τζάμια έσπασαν στο λόμπι του κτιρίου. Πολλά αυτοκίνητα, μεταξύ τους και τουλάχιστον ένα περιπολικό, κάηκαν.

Ο ράπερ Killer Mike, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της πόλης και τον αρχηγό της αστυνομίας, κάλεσε τους οργισμένους διαδηλωτές να μείνουν στα σπίτια τους και να κινητοποιηθούν για να νικήσουν στην κάλπη. Διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους του Ντιτρόιτ, του Ντέβνερ, του Χιούστον, του Οκλαντ και του Λούισβιλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά από τις πετρελαϊκές των ΗΠΑ να ρίξουν τις τιμές λόγω κερδών

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε έντονα τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες για τα υπερβολικά κέρδη τους, ειδικά εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ζητώντας να μειώσουν τις τιμές καθώς, όπως είπε, επωφελούνται από τις ελλείψεις.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ σε Ιράν – Διαλέξτε συμφωνία ή παράδοση

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την ιρανική ηγεσία "διπρόσωπη" και προειδοποίησε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός δεν θα λήξει χωρίς "συμφωνία ή παράδοση", τονίζοντας ότι συνομιλίες δεν γίνονται όπως υποστηρίζει το Ιράν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ξεκινούν σήμερα συνομιλίες με Ιράν - Τεχεράνη διαψεύδει

Το Ιράν διέψευσε το ενδεχόμενο συνομιλιών ή συναντήσεων με τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος επικαλέστηκε υποτιθέμενες επαφές για να δικαιολογήσει την ακύρωση αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν για τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο και στην αποκλιμάκωση εντάσεων στη Μέση Ανατολή, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το SPA.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει προγραμματισμένους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ ανέστειλαν νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, μετά από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και γειτονικών χωρών, με όρο ταχεία συμφωνία. Προειδοποίησε για χτύπημα άνευ προηγουμένου αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.