ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
Φώτο: Shutterstock

Σουδάν: Λιμός σε ακόμη 2 περιοχές Βόρειου Νταρφούρ λόγω υποσιτισμού

Σε επίπεδα λιμού έχει φθάσει ο οξύς υποσιτισμός σε Ουμ Μπάρου και Κερνόι στο Βόρειο Νταρφούρ, σύμφωνα με τον IPC, καθώς ο εμφύλιος στο Σουδάν οδηγεί σε μαζικό εκτοπισμό και αυξημένη βία.

Σε επίπεδα λιμού έχει φθάσει ο οξύς υποσιτισμός σε δύο ακόμη περιοχές του Βόρειου Νταρφούρ στο Σουδάν, σύμφωνα με τον διεθνή μηχανισμό παρακολούθησης της πείνας. Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου που έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει προκαλέσει κύματα εθνοτικής βίας.

Το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Κατάταξης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), το οποίο υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, διαπίστωσε ότι τα όρια λιμού για τον οξύ υποσιτισμό έχουν ξεπεραστεί στο Ουμ Μπάρου και στο Κερνόι. Στο Ουμ Μπάρου, το ποσοστό των παιδιών κάτω των 5 ετών με οξύ υποσιτισμό ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το όριο του λιμού.

Η προειδοποίηση του IPC δεν αποτελεί επίσημη κατάταξη για πείνα, ωστόσο υπογραμμίζει τα ανησυχητικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας βάσει των τελευταίων δεδομένων.

Οι δύο κοινότητες, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Τσαντ, έχουν υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από την περιοχή Ελ-Φάσερ. Η περιοχή αυτή πέρασε στα τέλη του περασμένου έτους στον έλεγχο των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Στο Κερνόι και το Ουμ Μπάρου καταγράφηκαν συγκρούσεις καθώς οι ΔΤΥ επιδίωξαν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους.

Ο εμφύλιος πόλεμος, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια μεταξύ των ΔΤΥ και του σουδανικού στρατού, έχει επιδεινώσει την πείνα. Τον Νοέμβριο, το IPC επιβεβαίωσε για πρώτη φορά συνθήκες λιμού στην Ελ-Φάσερ και στο Καντούγκλι.

Τα περιστατικά οξέος υποσιτισμού αυξάνονται στη χώρα, με σχεδόν 4,2 εκατομμύρια περιπτώσεις εκτιμώμενες, έναντι 3,7 εκατομμυρίων το 2025, σύμφωνα με το IPC.

Η περιορισμένη πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας στο Βόρειο Νταρφούρ έχει εντείνει το πρόβλημα, όπως επισημαίνει το IPC. Στο Κερνόι, μόνο το 25% των παιδιών με Σοβαρό Οξύ Υποσιτισμό συμμετέχουν σε προγράμματα θεραπείας. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του Κορντοφάν, η συνεχιζόμενη σύγκρουση έχει διαταράξει σοβαρά τόσο την παραγωγή τροφίμων όσο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στο Χαρτούμ
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: 21 νεκροί και 40 τραυματίες από επίθεση drone σε αγορά στη Νιάλα

Τουλάχιστον 21 νεκροί και πάνω από 40 τραυματίες σε επίθεση drone σε αγορά στη Νιάλα, προπύργιο των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Η επίθεση σημειώθηκε χθες βράδυ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.
Καπνός στο Χαρτούμ
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη, Καναδάς και Σιέρα Λεόνε προειδοποιούν για νέο κύμα βίας στο Σουδάν

Νέες μαζικές φρικαλεότητες απειλούν να επαναληφθούν στο Σουδάν, όπως πέρσι στην Ελ Φάσερ, προειδοποιούν μέλη της Συμμαχίας για την Πρόληψη των Ωμοτήτων, κάνοντας λόγο για σφαγές, βασανιστήρια και σεξουαλική βία κατά αμάχων.
Σουδάν κτίριο σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδικάζει τον βαρύ απολογισμό των επιθέσεων με drones στο Σουδάν

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τη φονική αύξηση των επιθέσεων με drones στο Σουδάν τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πάνω από 300 νεκρούς. Καλεί για δράση κατά της ροής drones που συνεχίζουν να πλήττουν κυρίως αμάχους.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη πλήγματος με drones χωρίς διάκριση στον πόλεμο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε τα drone πλήγματα και επιθέσεις σε αμάχους στο Σουδάν και ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός, ενώ παρέτεινε για ένα έτος τη διερεύνηση των γεγονότων στη χώρα.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίπαλοι της Αιθιοπίας ζητούν λύσεις, ο στρατός περιπολεί τη Μεκέλε

Η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Σουδάν καλούν σε ειρηνική επίλυση διαφορών και σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, όπως τονίστηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής στο Ελ Αλαμέιν, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.