ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία με νέες προκλητικές δηλώσεις

«Λόγω της πανδημίας, η κίνηση των μεταναστών έχει επιβραδυνθεί. Αλλά θα θέλουν να φύγουν από την Τουρκία μετά το τέλος της επιδημίας και δεν το λέω αυτό ως απειλή», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού καναλιού της Αττάλειας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό σε σχέση με την Ελλάδα και προέβλεψε ότι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, θα ξαναρχίσουν μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορονοϊού.

«Λόγω της πανδημίας, η κίνηση των μεταναστών έχει επιβραδυνθεί. Αλλά θα θέλουν να φύγουν από την Τουρκία μετά το τέλος της επιδημίας και δεν το λέω αυτό ως απειλή», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του στο θέμα του τουρισμού λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι Γερμανοί και οι Ρώσοι, θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, εν μέρει χάρη στον επιδέξιο χειρισμό της πανδημίας κορονοϊού, που έχει πλέον μειωθεί». Ο Τσαβούσογλου είπε ότι για το θέμα των Ρώσων τουριστών μίλησε ήδη δυο φορές με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από την τουρκική φρεγάτα «Μπάρμπαρος» που βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας, και η οποία συμμετέχει στην τουρκική ναυτική άσκηση «Ασπίδα της Μεσογείου», υποστήριξε: «Δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο από την Ελλάδα παρ’ όλες τις πρωτοβουλίες μας για σχέσεις καλής γειτονίας και παρά την υπομονή μας. Πρόκειται για πολύ σοβαρές προκλήσεις, για προβοκάτσια. Δεν είναι καθόλου προς όφελός τους».

Εξάλλου χθες σε μήνυμά του προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής του Μπαϊραμιού, που αρχίζει σήμερα, ο Ακάρ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ενώ από τη μία καταπολεμούμε την επιδημία του κορονοϊού, από την άλλη συνεχίζουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της πατρίδας μας, της Γαλάζιας Πατρίδας μας, των αιθέρων μας, της γαλήνης και της ασφάλειας του έθνους μας.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

PKK: Κατηγορεί «λάθη» στο τουρκικό νομοσχέδιο για τους μαχητές του

Το PKK επικρίνει το νομοσχέδιο για το μέλλον των μαχητών του, αναφέροντας σοβαρά λάθη και αγνοημένες εισηγήσεις, ζητώντας αποφυλάκιση ηγέτη και εγγυήσεις ένταξης σε δημοκρατική ζωή χωρίς διώξεις, όπως μεταδίδει το ANF.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Γαλλική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Πώς η Αθήνα προσπαθεί μέσω Γαλλίας να ξεκλειδώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Κύπρου, παρακάμπτοντας την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Συμφωνίες, διπλωματικοί ελιγμοί και η επιστροφή της Τουρκίας στην τακτική των παραβιάσεις.
Σημαία Τουρκίας και χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Αμυντική συμφωνία με Πακιστάν-Σ. Αραβία ισοδυναμεί με Άρθρο 5 NATO

Η Τουρκία, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία αντίστοιχη με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Στη συμμαχία ίσως προστεθεί η Αίγυπτος, ενώ η συμφωνία δεν στρέφεται κατά του Ιράν.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ζητά μορατόριουμ επιθέσεων σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία ζήτησε από Ρωσία και Ουκρανία να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως τα τουρκικά συμφέροντα πλήττονται και προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού μορατόριου.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Drone έπεσε κοντά σε αγωγό αερίου, Σόφια κατά Κιέβου

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι στη Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με Ρουμανία. Η Βουλγαρία κάλεσε την Ουκρανία για εξηγήσεις, καθώς τα συντρίμμια ανήκουν σε drone που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.