ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φορτηγό LNG σε λιμάνι
Φορτηγό πλοίο LNG ελλιμενισμένο σε εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ανησυχία ΕΕ για εξάρτηση από το αμερικανικό φυσικό αέριο μετά τη Γροιλανδία

Η ΕΕ, μετά την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με αμερικανικό LNG, ανησυχεί για τη νέα εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν τόνισε την ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, αυξάνεται η ανησυχία για τη νέα εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Γιόργκενσεν τόνισε ότι "υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, την οποία συμμερίζομαι, που συνδέεται με τον κίνδυνο να αντικατασταθεί μια εξάρτηση από μια άλλη". Επεσήμανε επίσης ότι οι γεωπολιτικές αναταράξεις λόγω της κρίσης στη Γροιλανδία αποτέλεσαν "σήμα συναγερμού" για την Ένωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις αυτές ωθούν την ΕΕ να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές LNG παγκοσμίως, προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση στις ενεργειακές της πηγές. Οι διαβουλεύσεις αφορούν χώρες όπως ο Καναδάς, το Κατάρ και κράτη της Βόρειας Αφρικής.

Οι δηλώσεις αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, καθώς η ΕΕ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα τελωνειακά δικαιώματα που επιτεύχθηκε πέρυσι. Η συμφωνία προβλέπει εισαγωγές ύψους 750 δισ. δολαρίων έως το 2028 σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πυρηνικά καύσιμα.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι ΗΠΑ κάλυψαν το 60% των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG, έναντι 24% στις αρχές του 2021. Η στροφή της ΕΕ προς τους Αμερικανούς προμηθευτές τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με την προσπάθεια σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ώστε να πάψει να χρηματοδοτείται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβείο εταιρείας χέρια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης τιμήθηκε στα REGIOSTARS 2026 στο Βέλγιο

Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης κέρδισε το βραβείο "A connected Europe" στα REGIOSTARS 2026, ξεχωρίζοντας για τη συμβολή του στην ενεργειακή διασύνδεση της ΝΑ Ευρώπης. Η βράβευση έγινε στις Βρυξέλλες.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Χρειάζεται άμεση απάντηση στην ενέργεια, επιφυλάξεις για ΗΠΑ-Μόσχα

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε στη Γερουσία ότι για το ενεργειακό χρειάζεται άμεση και συλλογική ευρωπαϊκή λύση. Προειδοποίησε πως το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττει την οικονομία και ενισχύει τους ανταγωνιστές εκτός ΕΕ.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πωλήσεις υδρογονανθράκων 320 δισ. στην ΕΕ παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από το 2022 πούλησε στην Ευρώπη υδρογονάνθρακες αξίας 320 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέτος οι εξαγωγές προς την ΕΕ έφτασαν τα 21,3 δισ. δολάρια.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ενεργειακό κόστος και στήριξη νοικοκυριών στο επίκεντρο της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε κοινές προμήθειες ενέργειας, στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επενδύσεις στα ευρωπαϊκά δίκτυα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αυξημένη ετοιμότητα για ενεργειακή κρίση, εξετάζεται απελευθέρωση αποθεμάτων

Η ΕΕ, μέσω της «Energy Union Task Force», συντονίζεται εντατικά για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στις αγορές ενέργειας λόγω αυξημένων τιμών. Έτοιμη για συλλογική δράση και πιθανή απελευθέρωση αποθεμάτων με τη στήριξη του ΔΟΕ.