ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αστυνομικοί κατά την υπηρεσία
Αστυνομικοί των ΗΠΑ με εξοπλισμό ασφαλείας σε δημόσιο χώρο κατά τη διάρκεια επιχείρησης.

Μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία δεύτερου Αμερικανού από την ICE στη Μινεσότα

Θανατηφόρος πυροβολισμός 37χρονου άνδρα από πράκτορες στη Μινεάπολη προκαλεί νέες διαμαρτυρίες κατά της ICE, εντείνοντας την ένταση μετά από ανάλογο περιστατικό με θύμα τη Ρενέ Γκουντ. Η κυβέρνηση Τραμπ υπερασπίζεται τις ενέργειες.

Ένταση επικρατεί στη Μινεάπολη μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 37χρονου Αμερικανού, δεύτερο περιστατικό με εμπλοκή ομοσπονδιακών πρακτόρων μέσα στον Ιανουάριο. Το συμβάν έχει πυροδοτήσει νέες διαμαρτυρίες στην πόλη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο διαδηλώσεων κατά των επιχειρήσεων της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE) τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Άλεξ Πρέτι, νοσηλευτής σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σκοτώθηκε από πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων σε δρόμο της πόλης. Το γεγονός αυτό κλιμακώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση μετά τον θάνατο της Ρενέ Γκουντ, η οποία είχε πέσει νεκρή από πυρά πράκτορα της ICE στις 7 Ιανουαρίου, επίσης στη Μινεάπολη.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε ότι ο 37χρονος αποτελούσε απειλή για τους πράκτορες, θέση που είχε υιοθετήσει και μετά τον θάνατο της Ρενέ Γκουντ. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις της τοπικής αστυνομίας για ηρεμία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο της πόλης για να καταγγείλουν τη βία, αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε άλλες αμερικανικές πόλεις, από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες. Στο πολιτικό πεδίο, οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν έντονα, απειλώντας να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο κινδυνεύει με νέα παράλυση στα τέλη του μήνα.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Μινεσότας, Τιμ Γουόλτς, ζήτησε την ανάθεση της έρευνας στις τοπικές αντί στις ομοσπονδιακές αρχές. Όπως δήλωσε, «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε το ομοσπονδιακό κράτος για την έρευνα», κατηγορώντας την ICE ότι «σπέρνει το χάος και τη βία» στην πολιτεία του.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με επιβεβαιωμένη αυθεντικότητα από τις αρχές, δείχνει πράκτορες με αλεξίσφαιρα γιλέκα και την ένδειξη «Αστυνομία» να προσπαθούν να ακινητοποιήσουν έναν άνδρα, τον οποίο στη συνέχεια χτυπούν επανειλημμένα. Ακούγεται πυροβολισμός, ενώ οι πράκτορες απομακρύνονται και πυροβολούν ξανά τον πεσμένο άνδρα.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι «Ήταν εκεί για να διαπράξει βία», ενώ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ χαρακτήρισε τον Άλεξ Πρέτι «δολοφόνο», δήλωση που αναδημοσιεύτηκε από τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς στο X.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ στη Google για ανταγωνισμό

Πρόστιμο-ρεκόρ 890 εκατ. ευρώ επέβαλε η ΕΕ στην Google για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε online αναζήτηση και Google Play, στο πλαίσιο του Digital Markets Act, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά ευνοϊκή μεταχείριση στις δικές της υπηρεσίες.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη του Άντριου Τέιτ και του αδερφού του στις ΗΠΑ

Οι Άντριου και Τρίσταν Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι έπειτα από αίτημα των βρετανικών αρχών. Κατηγορούνται για βιασμούς, επιθέσεις και άλλα σοβαρά αδικήματα, κυρίως σεξουαλικής φύσης, ενώ εκκρεμεί δίωξη για εμπορία σάρκας.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διάψευση αποφυλάκισης Αμερικανίδας από τις δικαστικές αρχές

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές δηλώνουν πως κανείς Αμερικανός κρατούμενος δεν αφέθηκε ελεύθερος από φυλακές του Ιράν ή στο πλαίσιο ανταλλαγής, διαψεύδοντας αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ για απελευθέρωση Αμερικανίδας πολίτη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ πλήρωσε 5,6 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ για αποζημίωση

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε 5,6 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ, μετά από καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμιση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε τελεσίδικη την απόφαση τον Ιούνιο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο στις ΗΠΑ ακυρώνει τον φορολογικό διακανονισμό Τραμπ με την IRS

Δικαστής ακύρωσε διακανονισμό μεταξύ Τραμπ και IRS που έδινε φοροαπαλλαγές στις εταιρείες του και δημιουργούσε ταμείο 1,8 δισ. δολαρίων. Έκρινε πως δεν υπήρχε πραγματική αντιδικία και παρέπεμψε τους εμπλεκόμενους σε δεοντολογικό έλεγχο.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά ΔΠΔ, «πόλεμος» κατά Ουάσιγκτον λέει ο Ρούμπιο

Οι ΗΠΑ ξεκινούν μεγάλη εκστρατεία κατά του ΔΠΔ, το οποίο κατηγορούν ότι «πολεμά» την Ουάσιγκτον και απειλεί τους Αμερικανούς, ανακοινώνοντας νέες κυρώσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Μ. Ρούμπιο μέσω μηνυμάτων και ανακοινώσεων.