ΓΔ: 2275.7 -2.22% Τζίρος: 246.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με φόντο αμερικανικές σημαίες.

ΗΠΑ-Γροιλανδία: Συμφωνία για «Χρυσό Θόλο» και ορυκτά του νησιού

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ΗΠΑ και ευρωπαίοι σύμμαχοι θα συνεργαστούν στην αντιπυραυλική ασπίδα «Χρυσός Θόλος» και στην εξόρυξη ορυκτών στη Γροιλανδία, με τη συμφωνία να έχει αόριστη χρονική διάρκεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της προχωρούν σε συνεργασία για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας «Χρυσός Θόλος» αλλά και την εξόρυξη ορυκτών στη Γροιλανδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία βασίζεται σε προσχέδιο που καταρτίστηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα συμμετάσχουν στον “Χρυσό Θόλο” και θα συμμετάσχουν στα δικαιώματα εξόρυξης ορυκτών, όπως κι εμείς».

Σε ερώτηση για το χρονικό ορίζοντα της συγκεκριμένης συμφωνίας, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι προορίζεται «για πάντα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ακόμη πως πρόκειται για μια «πολύ καλή συμφωνία για τις ΗΠΑ, αλλά και για εκείνους», προσθέτοντας πως η συμφωνία είναι «λίγο περίπλοκη» και θα εξηγηθεί περαιτέρω στο μέλλον, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: CNBC

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη στη Γροιλανδία για περιπολίες του ΝΑΤΟ

Η Σουηδία θα στείλει μαχητικά Gripen για περιπολίες στη Γροιλανδία, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ «Arctic Sentry». Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ασφάλεια της Αρκτικής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κρίστερσον.
Διαμαρτυρία για τη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: 10.000 διαδηλωτές ζητούν συγγνώμη από τον Τραμπ για το Αφγανιστάν

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία στην Κοπεγχάγη, καταδικάζοντας δηλώσεις του Τραμπ για τη συμβολή Δανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Τοποθετήθηκαν 44 σημαίες προς τιμήν πεσόντων έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι Βρετανοί στρατιώτες είναι πάντα στο πλευρό των ΗΠΑ

Ο Τραμπ εξήρε τη συνεισφορά των Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, μετά από προηγούμενα επικριτικά σχόλια για τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τα οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε προσβλητικά.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Φρέντερικσεν: Αδιανόητη η αμφισβήτηση του ρόλου των συμμάχων στο Αφγανιστάν

Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν χαρακτήρισε «αφόρητη» τη στάση Τραμπ, που αμφισβητεί τη συμβολή των συμμάχων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας στήριξη στους βετεράνους και τη δέσμευση των δυνάμεων της Δανίας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι καλεί τον Τραμπ να σεβαστεί τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Ο πρίγκιπας Χάρι απάντησε στον Τραμπ, τονίζοντας ότι οι θυσίες των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αξίζουν αλήθεια και σεβασμό, αναφέροντας πως υπηρέτησε εκεί και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 457 απώλειες.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: «Αποκρουστική» η δήλωση Τραμπ για τα νατοϊκά στρατεύματα

Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «προσβλητικές και αποκρουστικές», δηλώνοντας ότι προκάλεσαν πόνο στις οικογένειες θυμάτων κι απέτισε φόρο τιμής στους 457 Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν.