ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λευκός καπνός Βατικανό
Λευκός καπνός από Βατικανό κατά τη διαδικασία εκλογής Πάπα το 2025.

Βατικανό: Ο πάπας Λέων προσκεκλημένος στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

Ο πάπας Λέων, ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας, έλαβε πρόσκληση για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του προέδρου Τραμπ και εξετάζει αν θα παραστεί, σύμφωνα με δηλώσεις του καρδινάλιου Παρολίν.

Μεταξύ των ηγετών που προσκλήθηκαν στο λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ο πάπας Λέων, σύμφωνα με ανακοίνωση του καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος διατελεί «υπουργός Εξωτερικών» του Βατικανού.

Ο Λέων, ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας και γνωστός για την κριτική του σε ορισμένες πολιτικές του Τραμπ, εξετάζει την πρόσκληση, όπως ανέφερε ο Παρολίν.

«Ο πάπας έλαβε πρόσκληση και σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε. Πιστεύω ότι θα είναι κάτι που απαιτεί κάποια σκέψη προτού να δώσουμε μια απάντηση», δήλωσε ο Παρολίν στους δημοσιογράφους.

Το Συμβούλιο είχε αρχικά ως στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Ωστόσο, ο Τραμπ δηλώνει πλέον ότι το αντικείμενό του θα είναι ευρύτερο, επιδιώκοντας την επίλυση συγκρούσεων παγκοσμίως. Κάποιες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση, ενώ άλλες εκφράζουν επιφυλάξεις. Διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ενδέχεται να επηρεάσει το έργο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πάπας, ως θρησκευτικός ηγέτης 1,4 δισ. Καθολικών παγκοσμίως, σπάνια συμμετέχει σε διεθνή συμβούλια. Το Βατικανό διαθέτει εκτεταμένη διπλωματική υπηρεσία και είναι μόνιμος παρατηρητής στα Ηνωμένα Έθνη, συμμετέχοντας συχνά σε δημόσιες συζητήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πάπας Λέων: Χρειαζόμαστε μήνυμα ειρήνης και συνύπαρξης

Ο πάπας Λέων τόνισε τη σημασία της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων, καλώντας σε σεβασμό και συνύπαρξη, παρά τις διαφορές, μετά την κριτική που δέχτηκε ξανά από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βανς προς Βατικανό: Να μείνει σε ηθικά ζητήματα και όχι στην πολιτική

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε πως το Βατικανό θα πρέπει να επικεντρώνεται σε ηθικά θέματα και να αφήνει την αμερικανική πολιτική στον πρόεδρο, μετά τις λεκτικές επιθέσεις του Τραμπ κατά του πάπα Λέοντα Ιδ΄.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν ζητώ συγγνώμη από τον πάπα – Απέσυρα πάντως τη φωτογραφία AI

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητήσει συγγνώμη από τον πάπα Λέων ΙΔ’, τον οποίο χαρακτήρισε αδύναμο, διαφωνώντας έντονα μαζί του για το ζήτημα του Ιράν και κατηγορώντας τον για λάθος στάση απέναντι στο έγκλημα και την εξωτερική πολιτική.
Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοινώνει προσευχητική συγκέντρωση στις 17 Μαΐου στην Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συγκέντρωση προσευχής στις 17 Μαΐου 2026 στην Ουάσινγκτον, καλώντας τους Αμερικανούς να προσευχηθούν και να αφιερώσουν ξανά την Αμερική στον Θεό, επικαλούμενος το σύνθημα "ένα έθνος υπό τον Θεό".
Βασιλική του Αγίου Πέτρου
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βατικανό: Ο Πάπας Λέων καλείται στο «Συμβούλιο Ειρήνης» Τραμπ

Ο καρδινάλιος Παρολίν δήλωσε πως η Αγία Έδρα έλαβε πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα και εξετάζει τη συμμετοχή της, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων και διασφάλισης γης για τους Παλαιστίνιους.