ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο

Με αποχώρηση από τον ΠΟΥ απειλεί εκ νέου ο Τραμπ

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε επιστολή του προς τον Οργανισμό Υγείας απείλησε ότι θα σταματήσει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Μια μέρα μετά την απειλή του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει μόνιμα τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε λέγοντας πως ο Οργανισμός πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο που μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλιώς η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από αυτόν.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά. Οφείλουν να είναι πολύ πιο δίκαιοι σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμπλακούμε μαζί τους άλλο», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Χθες ο μεγιστάνας πρόεδρος σε επιστολή του προς τον Οργανισμό Υγείας απείλησε ότι θα σταματήσει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Μετά τις απειλές Τραμπ, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), εξέφρασε την ελπίδα το παράρτημα αυτό του ΠΟΥ, αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Καρίσα Ετιέν αναφέρθηκε σήμερα στις συνεργασίες στο παρελθόν με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός και σημείωσε πως οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν σε περίπου 60% του προϋπολογισμού του PAHO.

«Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας ελπίζει ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και με όλους τους συμμάχους μας», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων η Ετιέν.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι ένα ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και αναφέρθηκε στην πάνω από έναν αιώνα συνεργασία.

«Αυτή η αμοιβαία συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπουμε στη μελλοντική μας συνεργασία», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συναντήσεις με ηγέτες Ουκρανίας και Συρίας στη σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και τον Σύρο πρόεδρο αλ Σάρα στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας πρόοδο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνάντηση με τους προέδρους Συρίας και Ουκρανίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Τραμπ θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και τον Σύρο πρόεδρο αλ Σάρα στην Άγκυρα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Εντατικές προετοιμασίες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, πιθανή συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ

Εντατικές προετοιμασίες στην Άγκυρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς αναμένεται η άφιξη Τραμπ στις 7 Ιουλίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί το Ανιτκαμπίρ και θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Γιορτάζουμε τη διαρκή νίκη του αμερικανικού πνεύματος

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την 250ή επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ καθυστέρησε λόγω καταιγίδας, με το κοινό να απομακρύνεται προσωρινά από το National Mall για λόγους ασφαλείας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα γιορτάσουμε τα 250 έτη και θα εκφωνήσω ομιλία παρά τον καιρό

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε μέσω Truth Social πως θα εκφωνήσει την ομιλία του για την 250ή επέτειο των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τον καιρό, με τους διοργανωτές να ανοίγουν ξανά τον χώρο στις 21:45 για το κοινό. Θα ακολουθήσουν πυροτεχνήματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ουκρανία και διεθνή θέματα, λέει το Κρεμλίνο

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά για την κρίση στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου του NATO στην Άγκυρα, ενώ ο Ζελένσκι είχε επίσης επικοινωνία με τον Τραμπ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο και το Κίεβο.