ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
Κατεστραμμένη πολυκατοικία στο Κίεβο μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, με παιδική τσουλήθρα στο προσκήνιο.

Χωρίς θέρμανση πάνω από 1.000 πολυκατοικίες στο Κίεβο μετά τη ρωσική επίθεση

Πάνω από 1.000 πολυκατοικίες στο Κίεβο παραμένουν χωρίς θέρμανση μετά τις ρωσικές επιθέσεις της Παρασκευής. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση ρεύματος.

Περισσότερες από 1.000 πολυκατοικίες στο Κίεβο παραμένουν χωρίς θέρμανση, μετά τη μεγάλη ρωσική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται στις πληγείσες περιοχές, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά στις παραμεθόριες ζώνες.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «οι εργασίες επισκευής συνεχίζονται στο Κίεβο μετά την προχθεσινή επίθεση». Επισήμανε πως το κύριο μέλημα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλα τα κτίρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 200 ​​συνεργεία έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Η καθημερινότητα των πολιτών έχει διαταραχθεί σημαντικά. Η Λίζα Λαζαρένκο ανέφερε πως «δεν έχω ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι για περίπου 55 ώρες», περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Παρότι η θέρμανση έχει αποκατασταθεί σε ορισμένα σημεία, η έλλειψη ρεύματος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα περισσότερα από 1.100 drones, 890 κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες και πάνω από 50 πυραύλους διαφόρων τύπων εναντίον της Ουκρανίας.

Η πρόσφατη επίθεση άφησε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης χωρίς ρεύμα και θέρμανση, εν μέσω έντονου ψύχους. Μόλις την Κυριακή αποκαταστάθηκε η παροχή νερού και εν μέρει η ηλεκτροδότηση και η θέρμανση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία περίμενε σκόπιμα τον παγετό για να επιδεινώσει τις συνθήκες για τον πληθυσμό, χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή ως «μια κυνική ρωσική τρομοκρατία ειδικά εναντίον αμάχων». Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει άμεσα τα γεγονότα.

Ο φετινός χειμώνας, ο τέταρτος από την έναρξη του πολέμου, αναμένεται να είναι ο πιο δύσκολος μέχρι σήμερα. Οι ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο φέρνουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στα όρια της κατάρρευσης, ενώ οι θερμοκρασίες που ήδη αγγίζουν τους -12 βαθμούς Κελσίου, εκτιμάται ότι θα πέσουν στους -20 βαθμούς τις επόμενες ημέρες.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού παραμένει πολύ δύσκολη. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι ισχυροί παγετοί θα συνεχιστούν, διατηρώντας την κρίσιμη κατάσταση στην πρωτεύουσα.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τη νύχτα σημειώθηκαν νέες ρωσικές επιθέσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα προσωρινές διακοπές ρεύματος στις περιοχές Ντνιεπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια.

Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα δεν πέρασε ούτε μια μέρα χωρίς επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές, καταγράφοντας συνολικά 44 επιθέσεις. Υπογράμμισε πως η αποκατάσταση της παροχής θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά με ρυθμούς ρεκόρ, ωστόσο σημαντικές βελτιώσεις στο Κίεβο αναμένονται μέχρι την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες από επιθέσεις σε Ουκρανία-Ρωσία

Τουλάχιστον επτά νεκροί και δεκατρείς τραυματίες καταγράφονται από επιθέσεις σε Ουκρανία και Ρωσία. Ρωσικός πύραυλος στην Οδησσό προκάλεσε δύο θανάτους και οκτώ τραυματισμούς, ενώ ζημιές υπέστησαν πολυκατοικίες και υποδομές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανικό χτύπημα σε δύο ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου

Η Ουκρανία έπληξε δύο ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου μακριά από το μέτωπο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ενώ ανέφερε και επιθέσεις σε αντλιοστάσιο στην Ούφα και τερματικό στη Ροστόφ ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νέες φονικές επιθέσεις με 15 νεκρούς σε δύο μέτωπα

Τουλάχιστον πέντε νεκροί στην Ουκρανία και δέκα στη Ρωσία και ελεγχόμενα από τη Μόσχα εδάφη μετά από αλληλεπίθεση Μόσχας-Κιέβου. Τα χτυπήματα έγιναν μία ημέρα μετά τη φονική ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους στο Κίεβο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις στο Κίεβο – Συναγερμός για ρωσική πυραυλική επίθεση

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο μετά από συναγερμό για ρωσικούς πυραύλους. Ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα, ενώ στη συνοικία Νταρνίτσκι ξέσπασε φωτιά λόγω συντριμμιών πυραύλου. Κλήθηκαν οι πολίτες να πάνε σε καταφύγια.