ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Παλάτι των Ηλυσίων
Το Παλάτι των Ηλυσίων με τη γαλλική σημαία, σύμβολο της γαλλικής προεδρίας στο Παρίσι.

Γαλλία: Υπουργός εκφράζει ανησυχία για τη διαδικασία πολιτογράφησης Κλούνεϊ

Η Γαλλίδα υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η πολιτογράφηση του Τζορτζ Κλούνεϊ στέλνει «λάθος μήνυμα», καθώς οι εξετάσεις γαλλικής γλώσσας γίνονται πιο αυστηρές για άλλους αιτούντες και αυτό εγείρει ζητήματα δικαιοσύνης.

Η πολιτογράφηση του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ και της οικογένειάς του στη Γαλλία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, σύμφωνα με δηλώσεις της Γαλλίδας υφυπουργού Εσωτερικών, Μαρί-Πιερ Βεντρέν. Όπως ανέφερε μιλώντας στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό France Info, η απόφαση αυτή «στέλνει λάθος μήνυμα», ειδικά τη στιγμή που οι διαδικασίες για την απόκτηση γαλλικής υπηκοότητας γίνονται αυστηρότερες.

Η υφυπουργός εξέφρασε την υπερηφάνεια της για το αίτημα πολιτογράφησης του Κλούνεϊ, ωστόσο υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα «ζήτημα δικαιοσύνης». Επισήμανε ότι κατανοεί το αίσθημα «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που επικρατεί σε μέρος της γαλλικής κοινωνίας, καθώς ο ηθοποιός έχει παραδεχθεί δημόσια ότι, παρά τα μαθήματα 400 ημερών, δεν έχει καταφέρει να μάθει επαρκώς τη γαλλική γλώσσα.

Η πολιτογράφηση του Τζορτζ Κλούνεϊ, της συζύγου του Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ και των δύο παιδιών τους επισημοποιήθηκε μέσω διατάγματος, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το ζευγάρι διαμένει κατά διαστήματα σε έπαυλη και αμπελώνα στην περιοχή Μπρινιόλ του Βαρ, ακίνητο που απέκτησαν το 2021.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο του 2024, από την 1η Ιανουαρίου 2026 οι αλλοδαποί που επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γαλλία θα πρέπει να επιτύχουν σε εξετάσεις γλωσσικής επάρκειας, αποδεικνύοντας προχωρημένο επίπεδο γνώσης της γαλλικής. Μέχρι σήμερα, η παρακολούθηση μαθημάτων ήταν αρκετή για την απόκτηση υπηκοότητας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αιτηθεί γαλλική υπηκοότητα, δηλώνοντας ότι επιθυμεί «μια άλλη περιοχή όπου θα μπορώ να δραπετεύω από τις ΗΠΑ», ενώ εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση για τη γαλλική κουλτούρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλία φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο οικονομικής προόδου

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο, ενώ χαιρέτισε την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία πιο κοντά από ποτέ σε όλους τους τομείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, υπογράμμισε τη στενή στρατηγική και οικονομική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, τη διαχρονική φιλία και την ανάγκη για νέες επενδύσεις και συνεργασίες των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τις συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας τους και τη φιλική σχέση των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Γαλλία επαναβεβαιώνουν τη στενή συνεργασία τους

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη σημασία του άρθρου 42.7 της ΕΕ για αλληλεγγύη χωρίς εναλλακτικές, υπογραμμίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για στρατηγικό βάθος της συμφωνίας.