Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αποφασίσει να μην ταξινομήσει τον νέο κορονοϊό στο μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, προκαλώντας απογοήτευση στα εργατικά συνδικάτα.
Ευρωπαϊκή οδηγία του 2000 για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες στους χώρους εργασίας ορίζει μια κλίμακα σοβαρότητας των μικροβίων σε τέσσερα επίπεδα.
Η ομάδα 1, η λιγότερο επικίνδυνη, δεν είναι «πιθανό να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο». Η ομάδα 4, η πιο επικίνδυνη, εκτός από την πρόκληση σοβαρών ασθενειών, «συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους» και παρουσιάζει «υψηλό κίνδυνο μετάδοσης στην κοινότητα».
Η επιτροπή τεχνικής προόδου (αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικούς από τα κράτη μέλη) «έδωσε θετική γνωμοδότηση για να συμπεριληφθεί η Covid-19 στον κατάλογο (...) στο επίπεδο κινδύνου 3», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mάρτα Βιτσόρεκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση τούτη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί όλα τα κράτη μέλη) έχουν ένα μήνα για να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους στην απόφαση.
Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή των συνδικάτων που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ζητήσει από την Επιτροπή να περιλάβει τον κορονοϊό στην πιο επικίνδυνη ομάδα.
«Λυπούμεθα γι' αυτήν την απόφαση», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) Περ Χίλμερσον.
Για την CES, θα ήταν απολύτως σκόπιμο να ταξινομηθεί ο κορονοϊός στην υψηλότερη κατηγορία (4) «όχι μόνο λόγω της απουσίας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, αλλά και επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού από εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό».