ΓΔ: 2657.51 -0.19% Τζίρος: 422.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:14:38
Φωτιά σε θάμνους Αυστραλίας

Αυστραλία: Φονική φωτιά σε δύο πολιτείες, νεκρός πυροσβέστης από δέντρο

Ένας 59χρονος Αυστραλός πυροσβέστης σκοτώθηκε όταν τον καταπλάκωσε δέντρο, ενώ επιχειρούσε σε μεγάλη πυρκαγιά βόρεια του Σίδνεϊ που έχει καταστρέψει κατοικίες και εκτάσεις. Ο άνδρας υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε επιτόπου.

Ένας πυροσβέστης στην Αυστραλία έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δέντρο έπεσε πάνω του ενώ προσπαθούσε να περιορίσει δασική πυρκαγιά στα βόρεια του Σίδνεϊ, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης κινητοποιήθηκαν άμεσα σε δασική περιοχή κοντά στην αγροτική πόλη Μπουλαντέλα, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ, μετά από πληροφορίες για άνδρα που καταπλακώθηκε από δέντρο.

Ο 59χρονος υπέστη καρδιακή ανακοπή και κατέληξε επί τόπου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι χαρακτήρισε την είδηση "μια ζοφερή υπενθύμιση" των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας ότι "τιμάμε αυτή τη γενναιότητα καθημερινά".

Οι δασικές πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν ήδη καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης, αναγκάζοντας τις αρχές να εκδώσουν εντολές εκκένωσης και να προειδοποιήσουν χιλιάδες κατοίκους για αυξημένο κίνδυνο.

Η προειδοποίηση αφορούσε περιοχές όπως η Φίγκανς Μπέι και η Γόι Γόι, στην κεντρική παράκτια ζώνη της πολιτείας, όπου διαμένουν περισσότεροι από 350.000 κάτοικοι. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται περίπου 45 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ, της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με το δίκτυο Australian Broadcasting Corp., έως και 16 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις φλόγες που εξακολουθούν να μαίνονται στην περιοχή.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Νέα Νότια Ουαλία ενισχύει τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να αναφέρει θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν, επιτρέποντας στις αρχές να υποβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου. Ωστόσο, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι σε ορισμένες ενδοχώριες περιοχές οι θερμοκρασίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας τον υψηλό κίνδυνο για νέες πυρκαγιές.

Σήμερα, περισσότερες από 50 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Νότια Ουαλία.

Στην Τασμανία, πυρκαγιά στην πόλη Ντόλφιν Σαντς, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χόμπαρτ, κατέστρεψε 19 κατοικίες και προκάλεσε ζημιές σε άλλες 40. Παρά τη μερική ανάσχεση της φωτιάς, οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να μην επιστρέψουν ακόμη, λόγω των επικίνδυνων συνθηκών.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών κατά τη φετινή θερινή περίοδο στην Αυστραλία, μετά από αρκετά ήπια καλοκαίρια. Η περίοδος 2019-2020, γνωστή ως "Μαύρο Καλοκαίρι", είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων και τον θάνατο 33 ανθρώπων.

Παράλληλα, στη Νέα Ζηλανδία πέντε ελικόπτερα επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς κοντά στο εθνικό πάρκο Τονγκαρίνο, το οποίο αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπορία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντεκα αντλήσεις υδάτων στην Αλεξανδρούπολη από ισχυρή βροχόπτωση

Η Πυροσβεστική Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε έντεκα αντλήσεις υδάτων λόγω της ισχυρής βροχής, με τη ραγδαιότητα να φτάνει τα 116 χιλιοστά την ώρα και το συνολικό ύψος βροχής τα 67 χιλιοστά μέσα στη μέρα.
Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα κτιρίου κατέρρευσε στην Ακαδημία Πλάτωνος – Επέμβαση Πυροσβεστικής

Συναγερμός στην Πυροσβεστική μετά από κατάρρευση στέγης και τοιχοποιίας εγκαταλελειμμένης μονοκατοικίας στην Ακαδημία Πλάτωνος, επί της οδού Αλαμάνας. Το κτίριο ήταν ακατοίκητο και κατέρρευσε σήμερα το πρωί.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασπρόπυργος: Διαρροή προπανίου από βυτιοφόρο – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Συναγερμός σήμανε στον Ασπρόπυργο λόγω διαρροής προπανίου από βυτιοφόρο σε πάρκινγκ φορτηγών. Επί τόπου 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ, ενώ λαμβάνονται μέτρα ψύξης και έχουν κινητοποιηθεί οι αρχές.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαρροή προπανίου από βυτιοφόρο στον Ασπρόπυργο - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Συναγερμός για διαρροή προπανίου από βυτιοφόρο σε χώρο στάθμευσης φορτηγών στον Ασπρόπυργο. Η Πυροσβεστική επενέβη με 27 πυροσβέστες, 10 οχήματα και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ, ενώ ελήφθησαν προληπτικά μέτρα ψύξης.
Μέγκαν Μαρκλ χαμογελαστή
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέγκαν Μαρκλ συμπαρουσιάστρια στο αυστραλιανό Junior MasterChef 2027

Η Μέγκαν, δούκισσα του Σάσεξ, θα παρουσιαστεί ως παρουσιάστρια στο Junior MasterChef Australia το 2027, επιστρέφοντας στη σειρά μετά από παλαιότερη εμφάνισή της ως κριτής. Μαζί της θα είναι και η Πο Λινγκ Γιέου.