Η υποχώρηση της ζήτησης για πετρέλαιο σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή κυρίως των ΗΠΑ έχει οδηγήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε πρωτόγνωρα επίπεδα, πορεία που αποδίδεται και στην εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Αυτή ακριβώς η πανδημία δημιούργησε τις συνθήκες ώστε το πετρέλαιο να βρεθεί αντιμέτωπο και με μέχρι σήμερα άγνωστους εχθρούς, ένας εκ των οποίων είναι η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Zoom.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Goldman Sachs, η στροφή των επιχειρήσεων στην πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων μέσω του Zoom δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση των επιχειρηματικών ταξιδιών, κάτι που με έμμεσο τρόπο πλήττει την κατανάλωση πετρελαίου.
«Εκτιμώ ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση της ζήτησης για επαγγελματικά ταξίδια. Μέσω αυτής της μείωσης θα υπάρξει αντίστοιχος περιορισμός της ζήτησης πετρελαίου κατά δύο έως τρία εκατ. βαρέλια ημερησίως», εκτιμά ο Τζεφ Κάρι, κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs.
Άλλωστε η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 9,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η ζήτηση για πετρέλαιο έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία καθώς οι χώρες επέβαλλαν lockdown για τον έλεγχο της εξάπλωσής της πανδημίας.
Τον Απρίλιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) διαμορφώθηκαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία, με τον Κάρι να αναμένει ανάκαμψη της ζήτησης για το πετρέλαιο σε όλους τους κλάδους με εξαίρεση, όμως, τα επαγγελματικά ταξίδια.
«Πιστεύουμε ότι η ζήτηση θα εμφανίσει ανάκαμψη σε σχήμα V, αλλά η προσφορά θα εμφανίσει ανάκαμψη σε σχήμα L», προέβλεψε ο αναλυτής της Goldman Sachs.
Σαφώς αυτή η στροφή στις τηλεδιασκέψεις θα πλήξει και τις αεροπορικές εταιρείες με την ΙAG, τον κορυφαίο αεροπορικό όμιλο παγκοσμίως να εκτιμά ότι θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια πριν η ζήτηση για ταξίδια επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2019.