ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ στοχοποιεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την κήρυξη παραρτημάτων των Αδελφών Μουσουλμάνων στη μαύρη λίστα τρομοκρατίας λόγω εμπλοκής σε βίαιες ενέργειες στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο. Η διαδικασία υλοποιείται από τους Ρούμπιο και Μπέσεντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη παραρτημάτων των Αδελφών Μουσουλμάνων στη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το διάταγμα αναφέρει ότι τα παραρτήματα της οργάνωσης σε Λίβανο, Ιορδανία και Αίγυπτο – όπου και ιδρύθηκε το κίνημα – «εμπλέκονται σε ή ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν εκστρατείες βίας και αποσταθεροποίησης» που θέτουν σε κίνδυνο τις ίδιες τις χώρες, αμερικανούς πολίτες και αμερικανικά συμφέροντα.

Η ευθύνη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανήκει στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, και τον υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ.

Η ένταξη μιας οντότητας στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» επιτρέπει την επιβολή σειράς τιμωρητικών μέτρων, όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, η απαγόρευση οικονομικών συναλλαγών και η απαγόρευση εισόδου των μελών της στη χώρα.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, με παρουσία σε πολλές χώρες, αποτέλεσαν για δεκαετίες τον βασικό πόλο αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, παρά την έντονη καταστολή. Η οργάνωση χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» στην Αίγυπτο το 2013, μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μούρσι, του μοναδικού μέλους της που ανέλαβε ποτέ την προεδρία της χώρας.

Το κίνημα πρεσβεύει το μετριοπαθές πολιτικό ισλάμ και έχει τεθεί εκτός νόμου και σε άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και, πιο πρόσφατα, η Ιορδανία τον Απρίλιο.

Οι αρχές της Ιορδανίας κατηγόρησαν την οργάνωση για «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες», συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και αποθήκευσης ρουκετών και εκρηκτικών υλών.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αφιερώσει φέτος δύο συμβούλια άμυνας και εθνικής ασφάλειας στην αντιμετώπιση του «εισοδισμού» των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε αντιτρομοκρατική στρατηγική για τη Δύση

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική με στόχο την εξουδετέρωση απειλών στο δυτικό ημισφαίριο και την αποδυνάμωση των καρτέλ, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Σεμπάστιαν Γκόρκα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο κατηγορούμενος για την επίθεση στον Τραμπ παραμένει κρατούμενος

Ο Κόουλ Άλεν, 31 ετών, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στο γκαλά Λευκού Οίκου και συμφώνησε να παραμείνει υπό κράτηση, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για το σχέδιό του να διαπράξει μαζική δολοφονία.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τη θλίψη του για την επίθεση στην Ουάσιγκτον εξέφρασε ο πρόεδρος Ερντογάν

Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, εκφράζοντας συλλυπητήρια για την επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου και τονίζοντας πως πρόκειται για πλήγμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλος επιτέθηκε σε δεξίωση με παρόντα τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «εν δυνάμει δολοφόνο» τον ένοπλο που συνελήφθη όταν προσπάθησε να παραβιάσει δεξίωση με παρόντα τον ίδιο. Τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται η Δημοκρατία από τέτοιες ενέργειες.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επίδοξος δολοφόνος προσπάθησε να με σκοτώσει σε επίσημο δείπνο

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «δυνάμει δολοφόνο» τον ύποπτο για τα πυρά έξω από το ετήσιο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, τονίζοντας πως η Δημοκρατία δέχεται επιθέσεις. Επέκρινε επίσης τα μέτρα ασφαλείας του ξενοδοχείου Hilton.