ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη

ΗΠΑ: 8 άνδρες κατηγορούνται για τρομοκρατία λόγω σχεδίου επίθεσης στον Τραμπ

Οκτώ άνδρες 19-32 ετών κατηγορούνται για απόπειρα φόνου και τρομοκρατία, επειδή σχεδίαζαν επίθεση με drones σε εκδήλωση MMA για τα γενέθλια του Τραμπ, με στόχο ΗΠΑ αξιωματούχους. Η επίθεση φέρεται να αφορούσε και τον Νετανιάχου.

Οκτώ άνδρες κατηγορούνται για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο επίθεση κατά της εκδήλωσης MMA που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τα γενέθλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι κατηγορούμενοι διώκονται για απόπειρα φόνου και τρομοκρατία.

Οι ύποπτοι, ηλικίας 19 έως 32 ετών, φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα έφεραν εκρηκτικά, με σκοπό την αναστάτωση του κοινού και τη διευκόλυνση δράσης ελεύθερων σκοπευτών. Το σχέδιο προέβλεπε τη στοχοποίηση αξιωματούχων που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Όπως αναφέρουν οι αρχές, η επίθεση είχε στόχο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τελικά δεν παρέστη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι οι οκτώ άνδρες κατηγορούνται από κοινού, με την υπόθεση να διερευνάται στο Οχάιο. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν συνωμοσία για παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες και συνωμοσία για τη δολοφονία κυβερνητικού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν διαδικτυακές ομάδες συνομιλίας για τον σχεδιασμό της επίθεσης, τη στρατολόγηση μελών και την ενθάρρυνση υλοποίησης του σχεδίου.

Οι συλλήψεις και η εξέλιξη της υπόθεσης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει στις 16 Ιουνίου τη σύλληψη πέντε ανδρών σε διάφορες πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια, η Νεμπράσκα και το Μιζούρι. Οι συλλήψεις έγιναν λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη εκδήλωση.

Δύο ακόμη ύποπτοι συνελήφθησαν στα τέλη Ιουνίου από το FBI, ένας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και ένας στο Μιζούρι. Ο όγδοος, ο 21χρονος Τσάντλερ Ντ. Σκαγκς από τη Δυτική Βιρτζίνια, συνελήφθη «αυτήν την εβδομάδα», όπως αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες, ο Σκαγκς είχε αναλάβει ρόλο ελεύθερου σκοπευτή στο πλαίσιο του σχεδίου επίθεσης.

Η εκδήλωση στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γιόρτασε στις 14 Ιουνίου τα 80ά γενέθλιά του, μετατρέποντας τον κήπο του Λευκού Οίκου σε αρένα για αγώνες Μεικτών Πολεμικών Τεχνών (MMA). Το γεγονός είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα, με περισσότερους από 4.000 καλεσμένους να παρακολουθούν τους αγώνες γύρω από το κλουβί της διοργάνωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο κατηγορούμενος για την επίθεση στον Τραμπ παραμένει κρατούμενος

Ο Κόουλ Άλεν, 31 ετών, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στο γκαλά Λευκού Οίκου και συμφώνησε να παραμείνει υπό κράτηση, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για το σχέδιό του να διαπράξει μαζική δολοφονία.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη της επίθεσης στο Φορτ Χουντ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση για δημόσια μετάδοση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν σχολίασε το σχέδιο εκτέλεσης σε ζωντανή μετάδοση

Ο Τραμπ δεν σχολίασε δημόσια το πρωτοφανές σχέδιο ζωντανής μετάδοσης της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν, που σκότωσε 13 άτομα στο Φορτ Χουντ. Εγκρίνοντας την εκτέλεση, είπε πως «θα αποδώσουμε τελική δικαιοσύνη».
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη επίθεσης σε βάση το 2009

Η εκτέλεση του Νιντάλ Χάσαν, δράστη της επίθεσης του 2009 στη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας, θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου. Θα υπάρξουν νεότερες πληροφορίες σύντομα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επικρίνει την αποφυλάκιση υπόπτων για σχέδιο επίθεσης σε βάση ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα άφηνε ελεύθερους τους πέντε Βρετανούς που συνελήφθησαν κοντά σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία, εκφράζοντας έκπληξη για την αποφυλάκισή τους. Για εμπλοκή του Ιράν, απάντησε πως είναι πιθανή.