ΓΔ: 2195.21 -0.72% Τζίρος: 31.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:41
Γαλλική Γερουσία συνεδρίαση
Η Γαλλική Γερουσία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Παρίσι, με παρόντες πολλούς γερουσιαστές.

Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπέρ αναστολής μεταρρύθμισης συντάξεων έως 2027

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με 255 ψήφους υπέρ την αναστολή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού έως το 2027, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των Σοσιαλιστών και ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση του προϋπολογισμού 2026.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε, με 255 ψήφους υπέρ και 146 κατά, την αναστολή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος έως το 2027, δηλαδή μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2026 και ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα. Η αναστολή της μεταρρύθμισης αποτελούσε βασικό όρο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου οι ψήφοι είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών. Το κόμμα ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί, αποτρέποντας έτσι ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή όπως είχε συμβεί με τις κυβερνήσεις Μπαϊρού και Μπαρνιέ.

Την πρόταση υπερψήφισαν οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Οικολόγων. Αντίθετα, κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσείο Λούβρου Παρίσι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα γαλλική νομοθεσία ανοίγει δρόμο για επιστροφή θραυσμάτων Παρθενώνα

Η δικηγόρος Κατερίνα Τιτή στη Le Monde τονίζει ότι η νέα γαλλική νομοθεσία για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή στην Αθήνα μέρους των θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Παπασταύρου στο Παρίσι για περιβάλλον και βιοποικιλότητα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μεταβαίνει στο Παρίσι για συνάντηση με τη Monique Barbut, με επίκεντρο τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε θάλασσες, δάση και βιοποικιλότητα.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΥΠΟΙΚ της G7 διαβεβαιώνουν για πολυμερή συνεργασία εν μέσω κινδύνων

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για πολυμερή συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι, με στόχο την ανθεκτικότητα και τη συλλογική ευημερία.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αύξηση αμυντικών δαπανών και επενδύσεις σε πυρομαχικά και drones

Η Γαλλική Βουλή εγκρίνει αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 36 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 436 δισ. ευρώ έως το 2030. Η έμφαση δίνεται σε επενδύσεις όπως πυρομαχικά και drones, χωρίς αλλαγές στο μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων.
Ομάδα ρομποτικής ΔΕΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κοζάνη: Φοιτητές του ΠΔΜ πρώτοι στον διεθνή τελικό Eurobot 2026

Παγκόσμια πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η Hyperion Robotics κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό Eurobot 2026 στη Γαλλία, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 160 ομάδες με το καινοτόμο αυτόνομο ρομποτικό τους σύστημα.