ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ορίζοντας Δαμασκού Συρία

Διεξάγεται έρευνα για κλοπή στο Εθνικό Μουσείο Δαμασκού

Έρευνα ξεκίνησαν οι συριακές αρχές μετά την κλοπή αρχαιοτήτων, όπως αγάλματα της Αφροδίτης, από το Εθνικό Μουσείο Δαμασκού. Το μουσείο παραμένει κλειστό, ενώ γίνεται καταγραφή των αντικειμένων, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Έρευνα για την κλοπή πολύτιμων αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και αγάλματα της Αφροδίτης, έχει ξεκινήσει η Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Εθνικού Μουσείου Δαμασκού που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το μουσείο θα παραμείνει κλειστό έως ότου ολοκληρωθεί η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη καταγραφή όλων των αρχαιολογικών αντικειμένων.

Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες της διάρρηξης.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα ακριβή αντικείμενα που εκλάπησαν, ωστόσο επισημάνθηκε ότι ελήφθησαν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της επιτήρησης του μουσείου.

Η διάρρηξη σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, στη «κλασική» πτέρυγα του μουσείου, όπου φιλοξενούνται σημαντικά ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά εκθέματα από συριακούς αρχαιολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της διοίκησης των μουσείων, εκλάπησαν έξι ρωμαϊκά αγάλματα της Αφροδίτης, κάποια εκ των οποίων είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο. Προηγούμενη ενημέρωση έκανε λόγο για κλοπή έξι ράβδων χρυσού.

Το Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού είχε διασωθεί από τις καταστροφές του συριακού εμφυλίου πολέμου (2011-2014), διαθέτοντας μια συλλογή δεκάδων χιλιάδων αντικειμένων, από προϊστορικά εργαλεία έως ελληνορωμαϊκά αγάλματα και αντικείμενα ισλαμικής τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλοί αρχαιολογικοί τόποι στη Συρία υπέστησαν βομβαρδισμούς και λεηλασίες, με αποτέλεσμα να κλαπούν δεκάδες χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, αποφέροντας σημαντικά κέρδη σε λαθρεμπόρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Δαμασκού Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σαρά διόρισε τον Κούρδο Μαζλούμ Άμπντι ως σύμβουλό του

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ αλ-Σαρά διόρισε τον Κούρδο ηγέτη Μαζλούμ Άμπντι σύμβουλο της προεδρίας, ενώ το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία, μετά από σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Ορίζοντας Δαμασκού Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Άσαντ διορίζει τον Κούρδο Μαζλούμ Άμπντι σύμβουλό του

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ αλ Σάρα διόρισε τον Κούρδο ηγέτη Μαζλούμ Άμπντι σύμβουλο της προεδρίας, λίγες ημέρες μετά τη διάλυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στο πλαίσιο συμφωνίας για ενσωμάτωσή τους στη Δαμασκό.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Διάλυση της ισχυρής κουρδικής ένοπλης οργάνωσης ανακοινώθηκε

Ο Μαζλούμ Άμπντι ανακοίνωσε τη διάλυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, εφαρμόζοντας συμφωνία με τον πρόεδρο Άχμαντ ας Σάρα, με στόχο την επανένωση της Συρίας. Η ανακοίνωση έγινε στη Δαμασκό μετά από συνάντηση κορυφής.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Παραμονή στρατευμάτων στη Συρία για ασφάλεια

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε στρατεύματα στη νότια Συρία, τονίζοντας ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στην περιοχή λόγω συνεχιζόμενων απειλών. Η Άγκυρα αρνείται ότι σχεδιάζει να αναπτύξει δυνάμεις στη Συρία.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δαμασκός και Άγκυρα χαιρετίζουν τη διαγραφή της Συρίας από τη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, τόνισε πως η αφαίρεση της χώρας από τη λίστα κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία σηματοδοτεί νέο ξεκίνημα και πως η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον χαιρετίστηκε και από την Τουρκία.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ έβγαλαν τη Συρία από τη λίστα κρατών που υποστηρίζουν τρομοκρατία

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν τη Συρία από τη λίστα κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο σε επενδύσεις και την ένταξη της χώρας στην παγκόσμια οικονομία.