ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί με κοστούμι σε εξωτερικό χώρο.

Η Γαλλία ενέκρινε το σκέλος εσόδων του προϋπολογισμού για το 2026

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2026, με στήριξη των Σοσιαλιστών. Το αποτέλεσμα θεωρείται κρίσιμο για την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης Λεκορνί.

Η Γαλλία προχωρά στην υιοθέτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, καθώς η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το σκέλος που αφορά τα κρατικά έσοδα. Η σχετική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με 176 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, 161 κατά και 58 να απέχουν.

Καθοριστικής σημασίας ήταν η στάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς οι βουλευτές του στήριξαν την πρόταση. Την ίδια στιγμή, αντίθετοι εμφανίστηκαν κυρίως οι βουλευτές του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» και της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία».

Το επόμενο σημαντικό κοινοβουλευτικό ορόσημο έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Τότε, οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν επί της πρότασης του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Λεκορνί για την αναστολή των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί βασικό όρο που έθεσαν οι σοσιαλιστές για να στηρίξουν τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, η στάση τους αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Η πολιτική συγκυρία συμπίπτει με την επιστροφή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική εσωτερική σκηνή, μετά από πενθήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική. Ο Γάλλος πρόεδρος προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς στο Ελιζέ, με αντικείμενο τα επόμενα βήματα του σχεδίου ειρήνευσης για τη Γάζα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν θέματα ασφάλειας, διακυβέρνησης και ανοικοδόμησης, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για την 107η επέτειο του τέλους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στις εκδηλώσεις μνήμης για τα δέκα χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία, ισχυρός άξονας στη Μεσόγειο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων, νέα μέτρα στήριξης 500 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήσεις Ταμείου Ανάκαμψης, κοινωνικές δράσεις και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο οικονομικής προόδου

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο, ενώ χαιρέτισε την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία πιο κοντά από ποτέ σε όλους τους τομείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, υπογράμμισε τη στενή στρατηγική και οικονομική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, τη διαχρονική φιλία και την ανάγκη για νέες επενδύσεις και συνεργασίες των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τις συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας τους και τη φιλική σχέση των δύο χωρών.