ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κελί φυλακής
Διάδρομος με άδεια κελιά σε φυλακή, φυσικό φως από παράθυρα.

Ισραήλ: Παραιτήθηκε η στρατιωτική εισαγγελέας μετά από βίντεο βασανιστηρίων

Παραίτηση υπέβαλε η στρατιωτική γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, Γιφάτ Τομέρ-Γερουσάλμι, εν μέσω έρευνας για βίντεο όπου Ισραηλινοί στρατιώτες κακοποιούν Παλαιστίνιους κρατουμένους στο κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν.

Την παραίτηση της ανώτατης στρατιωτικής εισαγγελικής λειτουργού ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, εν μέσω έρευνας για τη διαρροή βίντεο που καταγράφει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν Παλαιστινίους κρατουμένους.

Όπως έγινε γνωστό, η υποστράτηγος Γιφάτ Τομέρ-Γερουσάλμι υπέβαλε την παραίτησή της στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Εγιάλ Ζαμίρ. Η ανακοίνωση του στρατού δεν διευκρίνισε τους λόγους της αποχώρησής της.

Το περιστατικό ήρθε στο φως μετά από δημοσίευση του Channel 12 τον περασμένο Αύγουστο, με βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιων κρατουμένων στο κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν, στο νότιο Ισραήλ. Τα πλάνα, τα οποία καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας, αποκάλυψαν σοβαρές παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και ομαδικός βιασμός Παλαιστίνιου κρατουμένου στα τέλη Ιουλίου.

Για το περιστατικό συνελήφθησαν πέντε στρατιώτες, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Φεβρουάριο. Το συμβάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ισραηλινή κοινωνία, αλλά και στις τάξεις του στρατού και της πολιτικής ηγεσίας, με διαφορετικές στάσεις απέναντι στους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι στρατιώτες «ενήργησαν εναντίον του κρατουμένου με ακραία βία» προκαλώντας «σοβαρά τραύματα», όπως σπασμένα πλευρά και διάτρηση πνεύμονα, όπως είχε ανακοινώσει ο στρατός τον Φεβρουάριο.

Η Τομέρ-Γερουσάλμι, στην επιστολή παραίτησής της που δημοσιεύθηκε από μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι το επίμαχο βίντεο διέρρευσε από το γραφείο της. Τόνισε ότι ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) είναι ένας στρατός με ήθος που σέβεται τον νόμο και πρέπει να διερευνά παράνομες πράξεις, ακόμη και σε συνθήκες πολέμου.

Η ίδια ανέφερε πως ενέκρινε τη δημοσιοποίηση υλικού στα μέσα ενημέρωσης για να αντιμετωπίσει την «ψευδή προπαγάνδα» κατά των στρατιωτικών αρχών επιβολής του νόμου, αναλαμβάνοντας πλήρη ευθύνη για τη διαρροή του υλικού.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με τη διαρροή του βίντεο. Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς χαιρέτισε την παραίτηση της Τομέρ-Γερουσάλμι, δηλώνοντας πως «όποιος συκοφαντεί στρατιώτες του IDF δεν έχει θέση στον στρατό».

Το κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2023 σε στρατιωτική βάση, φιλοξενώντας κυρίως Παλαιστινίους που συνελήφθησαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων Παλαιστινίων κρατουμένων καταγγέλλουν συστηματικά την ισραηλινή διοίκηση φυλακών για περιστατικά κακοποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά νέα πλήγματα κατά Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, ζητώντας ταυτόχρονα την εκκένωσή τους, παρά την πρόσφατη παράταση κατάπαυσης πυρός. Αναφέρθηκαν χτυπήματα και μετακινήσεις κατοίκων προς Σιδώνα και Βηρυτό.
Στρατιώτες με σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει το θάνατο ηγετικού μέλους της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο Εζεντίν αλ Χαντάντ, ηγετικό στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και βασικός εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς επιβεβαιώνει το θάνατο του Αλ Χαντάντ μετά από ισραηλινά πλήγματα

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters πως ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας, Ιζ αλ Ντιν αλ Χαντάντ, πέθανε έπειτα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση από τη Χαμάς.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις ΗΠΑ για εκεχειρία, επίθεση Σαλάμ στη Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος καλωσορίζει την 45ήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για βιώσιμη σταθερότητα και αποτροπή αποτυχιών του παρελθόντος.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει τις ιρανικές κατηγορίες για ανάμειξη

Τα ΗΑΕ απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ιράν για ενεργό συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά της Τεχεράνης, τονίζοντας πως η Τεχεράνη προσπαθεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στα Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής.