ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος

Λαβρόφ: Το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα δεν ξεκαθαρίζει το καθεστώς Παλαιστίνης

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, σημειώνοντας πως δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε επιφυλάξεις για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι επικεντρώνεται αποκλειστικά στη Γάζα και δεν παρέχει σαφείς διευκρινίσεις για το καθεστώς της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους από αραβικές χώρες, ο Λαβρόφ ανέφερε πως το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ κάνει αναφορά μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η αναφορά στην κρατική υπόσταση γίνεται "μάλλον σε γενικές γραμμές".

Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσεγγίσεις που προτείνονται, μεταξύ άλλων διευκρινίζοντας το μέλλον της Δυτικής Όχθης.

Πρόκειται για την πιο σαφή τοποθέτηση της Μόσχας μέχρι σήμερα, που καταδεικνύει ότι το σχέδιο Τραμπ δεν θεωρείται επαρκώς λεπτομερές και συνολικό. Παράλληλα, ο Λαβρόφ τόνισε πως η Ρωσία ελπίζει στην υλοποίηση όλων των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με βάση το σχέδιο αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει πρόσφατα πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συμβάλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες, αξιοποιώντας τις επαφές της με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν σε Αμπάς: Ρωσία μπορεί να στηρίξει το "Συμβούλιο Ειρήνης" Τραμπ

Ο Πούτιν δήλωσε στον Αμπάς πως η Ρωσία είναι έτοιμη να μεταφέρει 1 δισ. δολάρια παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό, ενώ αναμένεται να συναντήσει τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ.
Γάζα υπό βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Δεν πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ρωσία επικρίνουν τη Γερμανίδα πρόεδρο της ΓΣ Μπέρμποκ

Ρωσία και ΗΠΑ κατηγορούν την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓ, παρεμβαίνοντας σε ευθύνες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Τζάρεντ Κούσνερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αίγυπτο ο ηγέτης της Χαμάς πριν από την άφιξη του Κούσνερ

Ο Χαλίλ αλ Χάγια της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για επαφές με αιγύπτιους αξιωματούχους, πριν από την επικείμενη επίσκεψη του Τζάρεντ Κούσνερ σε Ισραήλ και Αίγυπτο, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για τη Γάζα.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.