ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κορoνοϊός - Ποδόσφαιρο 1-0: Οι ομάδες επιβιώνουν, χάρη στα τηλεοπτικά δικαιώματα

Παραλύουν τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη, άγνωστο πότε θα ξαναρχίσει η Μπούντεσλιγκα. Προς το παρόν οι ομάδες στη Γερμανία επιβιώνουν, χάρη στα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Θα ξαναπάμε στο γήπεδο ή όχι; Σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα για να ασχοληθούμε σε εποχές κορoνοϊού. Είναι όμως κι αυτό ένα ερώτημα που δεν αφήνει αδιάφορους εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους σε όλη την Ευρώπη, ούτε άλλωστε τους μεγάλους συλλόγους που λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ανελαστικά έξοδα εκατομμυρίων και αγωνιούν για το μέλλον.

Στη Γερμανία το ενδιαφέρον των φιλάθλων είχε στραφεί αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFL) με θέμα την πιθανή επανέναρξη του πρωταθλήματος, της περίφημης Μπούντεσλιγκα. Τελικά δεν βγήκε λευκός καπνός. Η ομοσπονδία παραμένει στην πάγια θέση της ότι το πρωτάθλημα πρέπει να ολοκληρωθεί, κατά προτίμηση μέχρι τις 30 Ιουνίου, αλλά επισημαίνει ότι δεν μπορεί να ορίσει ημερομηνία για επιστροφή στα γήπεδα και περιμένει «τις ενδεδειγμένες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο». Πιο ρεαλιστική λύση είναι τα παιχνίδια χωρίς φιλάθλους. Ο επικεφαλής της DLF Κρίστιαν Ζάιφερτ εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «όταν μπαίνουν 200 άτομα σε ένα γήπεδο που χωράει 70.000, είναι εύκολο να κρατήσεις αποστάσεις». Τι γίνεται όμως με τους παίκτες, που σίγουρα δεν μπαίνουν στο γήπεδο για να κρατήσουν αποστάσεις; Μέχρι στιγμής η απάντηση της ομοσπονδίας είναι μία «στρατηγική ασφαλείας» 50 σελίδων, η οποία, όπως υποστηρίζει, προβλέπει μέτρα ασφαλείας στο γήπεδο, αλλά και στο σπίτι, χωρίς πάντως να επιβάλλει καραντίνα σε όλη την ομάδα σε περίπτωση που ένας παίκτης βρεθεί θετικός στον κορoνοϊό. Άλλωστε, λέει ο Ζάιφερτ, «και σε περίπτωση που προσβληθεί μία δασκάλα από τον ιό, δεν κλείνει ολόκληρο το σχολείο...»

Ανάσα τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα (το πρωτάθλημα μπάσκετ, για παράδειγμα, έχει ήδη ανασταλεί) το ποδόσφαιρο στη Γερμανία διαθέτει ένα προνόμιο: θεωρητικά μπορεί να επιβιώσει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και μόνο, έστω κι αν περιοριστούν τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια, έστω και αν λείψουν οι εισπράξεις σε μία χώρα που κόβει τα περισσότερα εισιτήρια στα γήπεδα, έστω κι αν είναι άχαρο για τους ίδιους τους παίκτες να αγωνίζονται μπροστά σε άδειες κερκίδες. Επιπλέον, με βάση τη συμφωνία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της DFL, οι συνεργαζόμενοι τηλεοπτικοί φορείς θα στηρίξουν τις ομάδες, προκαταβάλλοντας τη δόση του Μαΐου, ακόμη κι αν δεν γίνουν παιχνίδια. Η συμφωνία περιέχει ωστόσο και μία «ρήτρα επιστροφής», σύμφωνα με την οποία οι ομάδες καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα σε περίπτωση που ακυρωθούν οριστικά οι υπόλοιποι αγώνες της Μπούντεσλιγκα.

Προς το παρόν η συμφωνία με τους τηλεοπτικούς φορείς επιτρέπει στις ομάδες να ελπίζουν, να συνεχίζουν προπονήσεις και να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η παράταση της Μπούντεσλιγκα μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά και μία πιθανή καθυστέρηση στην έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος. Τέσσερις πρωταγωνιστές της Μπούντεσλιγκα με συμμετοχή στο ιδιαίτερα προσοδοφόρο Τσάμπιονς Λιγκ (Μπάγερν, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λειψία, Μπάγερ Λεβερκούζεν) έχουν καταθέσει είκοσι εκατομμύρια ευρώ σε ένα ταμείο αλληλεγγύης, από το οποίο θα επιδοτούνται ποδοσφαιρικά σωματεία που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Από αυτό το ποσό, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, 7,5 εκατομμύρια έχουν ήδη δεσμευθεί για επιχορηγήσεις σε ομάδες τρίτης εθνικής κατηγορίας, καθώς και για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών.

Αναμονή και σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία

Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη; Στην Αγγλία απομένουν συνολικά 92 αγώνες και οι ομάδες δηλώνουν αποφασισμένες να ολοκληρώσουν τη σεζόν, έστω και χωρίς θεατές, προκειμένου να διασφαλίσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Στην Ισπανία οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι θέλουν να ολοκληρώσουν το πρωτάθλημα, ενώ, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα γήπεδα, η Ρεάλ Μαδρίτης πρότεινε ως νέα έδρα για όσα παιχνίδια της απομένουν ένα γήπεδο προπονήσεων, χωρητικότητας 6.000 θεατών. Στην Ιταλία απομένουν δώδεκα αγωνιστικές και οι ομάδες εξετάζουν ένα πιο περίπλοκο σενάριο που προβλέπει ότι από τις 4 Μαΐου όλοι οι ποδοσφαιριστές μπαίνουν σε καραντίνα σε προπονητικό κέντρο, περνούν καθημερινά από ιατρικές εξετάσεις και μετά από τρεις εβδομάδες ξαναρχίζουν τη σεζόν. Στη Γαλλία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία θεωρεί πιθανή την επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 17 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει οι γαλλικές αρχές μέχρι τις 11 Μαΐου.

Την πιο δραστική λύση επέλεξαν οι Ολλανδοί, για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα γίνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, ούτε καν σε άδεια γήπεδα. Την Παρασκευή η ολλανδική ομοσπονδία (KNVB) καλεί τις ομάδες σε διαβουλεύσεις για να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα: Ποιός είναι ο πρωταθλητής για φέτος; Ποιες ομάδες υποβιβάζονται και ποιες γιορτάζουν την άνοδό τους στην Eredivisie, την πρώτη κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος;

Πηγές: DW, DPA, Kicker

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα ενδώσει στον αντισημιτισμό και στην βία

Η αστυνομία του Παρισιού έχει χαρακτηρίσει τον αγώνα των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και του Ισραήλ υψηλού κινδύνου, έχοντας κινητοποιήσει 4.000 αστυνομικούς εκ των οποίων οι 2.500 θα περιπολούν πέριξ του γηπέδου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου στέλνει αεροσκάφη διάσωσης στην Ολλανδία μετά τα επεισόδια

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απαίτησε οι ολλανδικές αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με «άμεσο» και «σθεναρό» τρόπο και να «εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών μας» μετά το «φρικιαστικό» συμβάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Tην 85η επέτειο από την έναρξη του Β' ΠΠ τίμησε η Πολωνία σήμερα

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Γερμανίας, Ρόμπερτ Ρόντχε, παρευρέθηκαν σε τελετή στην πόλη Bιελόυν- τον πρώτο πολιτικό στόχο γερμανικών βομβαρδισμών τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Σεπτεμβρίου 1939.