ΓΔ: 2658.79 -1.08% Τζίρος: 415.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:05:39
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο

Ερντογάν: Δεν διεκδικούμε ξένα δίκαια, μόνο το δικό μας μερίδιο

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι για την Τουρκία το ενδεχόμενο ομοσπονδίας στην Κύπρο έχει τελειώσει, επιμένοντας στη λύση δύο κρατών. Τόνισε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν να είναι μειονότητα στο νησί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το ζήτημα της ομοσπονδίας στην Κύπρο αποτελεί πλέον παρελθόν για την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τη θέση περί ύπαρξης δύο κρατών στο νησί. Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η πολιτική της Άγκυρας για την Κύπρο είναι ξεκάθαρη και πως «κανείς δεν μπορεί να μας παρασύρει ξανά σε συζητήσεις για ομοσπονδία με λογοπαίγνια». Υπογράμμισε επίσης ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν ποτέ να είναι μειονότητα στο νησί» και πως η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι παρουσίασε αυτή τη θέση και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός θα κάνει την πιο σωστή και ορθή επιλογή». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας μόνους».

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν τόνισε πως «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα δίκαια και την κυριαρχία κανενός», επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Όπως ανέφερε, «παίρνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί από τους πόρους της Μεσογείου και συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας με βάση την αρχή του αμοιβαίου οφέλους».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «η αποφασιστική στάση της Τουρκίας οδηγεί σε αναθεώρηση των υπολογισμών στην περιοχή», ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα του αποτελεί πλέον δύναμη με λόγο και καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στη Λιβύη, υποστήριξε ότι «η ειρήνη που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών αποτελεί πηγή ελπίδας για ολόκληρη την περιοχή».

Παράλληλα, μίλησε για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, επισημαίνοντας ότι «η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των ναυτικών δυνάμεών μας στη Μεσόγειο έπειτα από 13 χρόνια αποτελεί απτή απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής». Τόνισε ότι οι σχέσεις Άγκυρας-Καΐρου έχουν σημειώσει ιστορική πρόοδο και πως καταβάλλονται προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του νέου αεροπλανοφόρου της εντός των επόμενων δύο ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχονται μέτρα για φθηνότερο πετρέλαιο και επίδομα θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου Κύπρου θα προχωρήσει σύντομα και τόνισε τη σημασία κυβερνητικής σταθερότητας μετά τις εκλογές, επισημαίνοντας ως μόνη ρεαλιστική πρόταση την αυτοδύναμη ΝΔ.
Υπογραφή συμφωνιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση: Το παρασκήνιο με Meridiam, ΥΠΕΞ και Τουρκία

Το παρασκήνιο της διάστασης των υπουργείων Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εξωτερικών με φόντο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου. Οι ανησυχίες της ελληνικής διπλωματίας για τη πιθανή αντίδραση της Άγκυρας, τον ρόλο της Meridiam και κυρίως τα θέματα συνεννοήσεων και αδειών για τις έρευνες.
Λιμάνι Καβάλας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καβάλα: «Τρίγωνο σταθερότητας» Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου στο 5ο Θερινό Σχολείο

Από 24 έως 28 Αυγούστου στην Καβάλα πραγματοποιείται το 5ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα γεωπολιτική, συμφιλίωση και σχέσεις καλής γειτονίας, εστιάζοντας σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και προοπτικές συνεργασίας στην περιοχή.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Γαλλική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Πώς η Αθήνα προσπαθεί μέσω Γαλλίας να ξεκλειδώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Κύπρου, παρακάμπτοντας την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Συμφωνίες, διπλωματικοί ελιγμοί και η επιστροφή της Τουρκίας στην τακτική των παραβιάσεις.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη Γκουτέρες από Τουρκία, με επιμονή στην κυριαρχική ισότητα Κύπρου

Η Άγκυρα χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες Γκουτέρες για το Κυπριακό, αλλά επιμένει στη «κυριαρχική ισότητα» και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων, αποδίδοντας ευθύνες για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.