ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
Άποψη καταστροφής σε ουκρανική πόλη λόγω ρωσικής εισβολής, με κατεστραμμένα οχήματα και κτίριο.

Ρωσικά πλήγματα στην Ντνιπροπετρόφσκ: 1 νεκρός, 13 τραυματίες

Ένας νεκρός και 13 τραυματίες είναι ο απολογισμός ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones στη Ντνιπροπετρόφσκ της κεντροανατολικής Ουκρανίας.

Νέο θανατηφόρο πλήγμα σημειώθηκε στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ της κεντροανατολικής Ουκρανίας, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμη 13 τραυματίστηκαν, έπειτα από εκτεταμένες επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Οι αρχές ανακοίνωσαν πως το κύμα της επίθεσης εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κτίρια επιχειρήσεων και πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Ο Σέρχιι Λίσακ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Ντνιπροπετρόφσκ, ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram: «Η περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο μαζικής επίθεσης». Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, εκτός από τον θάνατο ενός ατόμου, «δεκατρείς άλλοι τραυματίστηκαν» εξαιτίας των επιθέσεων που χαρακτηρίστηκαν ως πράξεις τρομοκρατίας.

Ανάλογες επιθέσεις καταγράφηκαν και σε άλλες ουκρανικές περιφέρειες, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, γεγονός που υποδηλώνει τη συνέχιση της έντασης σε πολλά σημεία της χώρας.

Ρωσική προέλαση και εδαφικές διεκδικήσεις

Τον Αύγουστο, η Ουκρανία αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι ρώσοι στρατιώτες διείσδυσαν στην εν λόγω περιφέρεια. Από τη δική της πλευρά, η Μόσχα υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί ήδη από τον Ιούλιο, εδραιώνοντας παρουσία σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ρωσικός στρατός ελέγχει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, γεγονός που καταδεικνύει τη διαρκή και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαπραγματεύσεις και απαιτήσεις του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο ζητά την απόσυρση της Ουκρανίας από συγκεκριμένες περιοχές που παραμένουν υπό μερικό ουκρανικό έλεγχο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή του Ντονέτσκ. Τη συγκεκριμένη απαίτηση προβάλλει ως βασική προϋπόθεση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ωστόσο, το Κίεβο απορρίπτει σταθερά αυτήν τη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των πέντε ουκρανικών περιφερειών την προσάρτηση των οποίων διεκδικεί επίσημα η Μόσχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τσεχία σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά κατά drones

Ο Τσέχος πρόεδρος Πάβελ ανακοίνωσε πως η Τσεχία θα παραδώσει σύντομα στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη L-159, ικανά να αντιμετωπίζουν drones, ενισχύοντας έτσι την ουκρανική άμυνα κατά της ρωσικής εισβολής.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί βομβαρδισμοί βυθίζουν στο σκοτάδι ουκρανικές περιφέρειες

Μαζικά ρωσικά drone χτύπησαν ενεργειακές υποδομές σε Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια, αφήνοντας τις περιοχές χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με την Ukrenergo. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, τονίζει ο περιφερειάρχης.
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones προκάλεσε φωτιά σε ρωσική βιομηχανική ζώνη

Επίθεση με drones από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη της Γέλετς, στη ρωσική περιφέρεια Λίπετσκ. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ η περιοχή διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής συσσωρευτών για το ρωσικό ΥΠΕΘΑ.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν 5 ουκρανικά drones καθ' οδόν προς τη Μόσχα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 5 ουκρανικά drones κοντά στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σ. Σαμπιάνιν. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ επιβλήθηκαν προσωρινοί περιορισμοί σε αεροδρόμια της πρωτεύουσας και της κεντρικής Ρωσίας.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν 5 ουκρανικά drones καθ' οδόν προς τη Μόσχα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 5 ουκρανικά drones κοντά στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σ. Σαμπιάνιν. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ επιβλήθηκαν προσωρινοί περιορισμοί σε αεροδρόμια της πρωτεύουσας και της κεντρικής Ρωσίας.