ΓΔ: 2529.98 0.35% Τζίρος: 42.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:39
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν: Δηλώσεις για τη συνάντηση με Τραμπ την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 25 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα διμερούς συνεργασίας και παγκόσμιας ειρήνης.

Δήλωση στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου, ανήρτησε ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της αμυντικής βιομηχανίας. Όπως τόνισε ο ίδιος, «Κατά τη συνάντησή μας στον Λευκό Οίκο με τον πολύτιμο ομόλογο και φίλο μου πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Ντόναλντ Τραμπ, θα συζητήσουμε πολλά θέματα με τη σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες έχουμε εκτεταμένες στρατηγικές σχέσεις, κυρίως στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την αμυντική βιομηχανία».

Επιδιώξεις για ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας

Ο Ερντογάν εξέφρασε την προσδοκία του ότι η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πιστεύω ότι η συνάντηση που θα έχουμε με τον πρόεδρο Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό των πολέμων και των συγκρούσεων στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του κοινού μας οράματος για την παγκόσμια ειρήνη, και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».

Η ανάρτηση Τραμπ και οι προοπτικές των διμερών συμφωνιών

Λίγο νωρίτερα, μέσω του δικτύου Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, εστιάζοντας στην πρόοδο των διμερών εμπορικών και στρατιωτικών συμφωνιών. Όπως ανέφερε, «Είμαι στην ευχάριστη θέση να υποδεχθώ τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λευκό Οίκο στις 25 Σεπτεμβρίου. Συνεργαζόμαστε με τον πρόεδρο σε πολλές εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες, όπως μια μεγάλης κλίμακας αγορά αεροσκαφών Boeing, μια σημαντική συμφωνία για τα F-16 και τη συνέχιση των συνομιλιών για τα F-35, που αναμένουμε να ολοκληρωθούν θετικά. Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πάντα πολύ καλές σχέσεις. Ανυπομονώ να τον δω στις 25 του μήνα!»

Η προγραμματισμένη αυτή συνάντηση αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της διεθνούς διπλωματίας, ενισχύοντας περαιτέρω τους ήδη στενούς δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Θα επιλέξω εγώ σε ποιες χώρες θα πουλήσουμε F-35»

Ο Τραμπ απέρριψε τις αντιρρήσεις Νετανιάχου για την πώληση F-35 στην Τουρκία, τονίζοντας ότι κανένας ξένος ηγέτης δεν υπαγορεύει στην Ουάσιγκτον τις εξαγωγές όπλων. Εξήρε τη συνεργασία με την Τουρκία και τον Ερντογάν.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Τεχεράνη επιδιώκει συμφωνία μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ επέφεραν πλήγμα 20 προς 1 κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας πως έχουν ήδη κερδίσει στρατιωτικά και ότι η Τεχεράνη ζητά επίμονα συμφωνία, αλλά αμφιβάλλει αν αυτή μπορεί να τηρηθεί.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπει νέο μεγάλο πόλεμο με Ιράν – Εκκρεμεί η απόφαση για F-35 στην Τουρκία

Ο Τραμπ, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως είναι ο νούμερο ένα στόχος της Τεχεράνης και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του με το Ιράν. Τόνισε ότι δεν αναμένει ευρείας κλίμακας πόλεμο, ενώ επισήμανε τα αμοιβαία πλήγματα.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός πρωθυπουργός: Πολύ θετικές οι σχέσεις με ΗΠΑ στη Σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε "πολύ θετικές" τις σχέσεις Ισπανίας-ΗΠΑ παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για διακοπή εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συμμαχικών δεσμών, πέρα από ιδεολογικές διαφορές.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προειδοποιεί για νέα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν ότι οι ΗΠΑ ίσως εξαπολύσουν νέα πλήγματα το βράδυ, δηλώνοντας πως θα αντιδράσουν δυναμικά, όπως ανέφερε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πριν τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ διαβεβαιώνει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για παραμονή των ΗΠΑ στη συμμαχία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μείνουν στη συμμαχία και ότι θα συνεχίσουν την πώληση όπλων στους συμμάχους, ανεξαρτήτως χρήσης, σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα στη σύνοδο της Άγκυρας.