ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κουνούπι στο δέρμα
Κουνούπι πάνω σε ανθρώπινο δέρμα, πιθανός φορέας νοσημάτων.

Αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτων από ελονοσία λόγω περικοπών στη διεθνή βοήθεια

Η μείωση της διεθνούς βοήθειας απειλεί να αυξήσει σημαντικά τους θανάτους από ελονοσία το 2024, με το Παγκόσμιο Ταμείο να προειδοποιεί για σοβαρές ελλείψεις πόρων.

Αυξημένος κίνδυνος θανάτων από ελονοσία διαφαίνεται για το 2024, καθώς η μείωση της διεθνούς βοήθειας απειλεί να υπονομεύσει τα παγκόσμια προγράμματα καταπολέμησης της νόσου. 

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου, μιας σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την εξάλειψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, τόνισε ότι οι περικοπές δημιουργούν σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμους πόρους.

Η κρίση στον τομέα της διεθνούς χρηματοδότησης επιδεινώθηκε ιδιαίτερα μετά τη νέα πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε άμεσα πάγωμα της πλειονότητας της αμερικανικής βοήθειας. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποτελούν παραδοσιακά τον μεγαλύτερο χορηγό διεθνώς, αυτή η εξέλιξη άσκησε πρόσθετες πιέσεις στην παροχή αναπτυξιακής υποστήριξης.

Όπως επισήμανε ο Πίτερ Σαντς, διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης, η “μείωση της χρηματοδότησης έχει επηρεάσει σημαντικά την προσβασιμότητα σε καίρια εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης της ελονοσίας”.

Οι ήδη υπαρκτές ελλείψεις κεφαλαίων επιδεινώνονται, ενώ η μετάδοση της ελονοσίας μπορεί να επιταχυνθεί ραγδαία όταν μεταβάλλονται οι εξωτερικές συνθήκες. Η Αφρικανική ήπειρος, η οποία παραμένει το επίκεντρο της νόσου, βρίσκεται αντιμέτωπη με καθοδικές τάσεις στις προσπάθειες καταπολέμησης του ιού.

 Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η αύξηση συγκρούσεων, η αυξανόμενη ανθεκτικότητα σε φάρμακα και φυτοφάρμακα, καθώς και η σημαντική έλλειψη χρηματοδοτήσεων, συμβάλλουν αρνητικά στις προοπτικές της αντιμετώπισης.

Η ελονοσία μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω συγκεκριμένων ειδών κουνουπιών, αφαιρώντας ετησίως πάνω από 600.000 ζωές. Από τα θύματα στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παιδιά κάτω των πέντε ετών ή εγκύους.

Παρότι τα επίσημα στατιστικά για το 2025 δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, ο Σαντς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα παρατηρηθεί “αύξηση στους θανάτους παιδιών εξαιτίας της ελονοσίας το τρέχον έτος, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των οικονομικών πόρων”

Ανάλυση της οργάνωσης “Roll Back Malaria”, εταίρου του Παγκόσμιου Ταμείου, εκτιμά ότι ενδέχεται να καταγραφούν περισσότεροι από 100.000 επιπλέον θάνατοι φέτος, ενώ ανησυχίες διατυπώνονται και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην επιστημονική έρευνα.

Το Παγκόσμιο Ταμείο δρομολογεί νέο κύκλο ανανέωσης των διαθέσιμων πόρων, με στόχο τη συλλογή 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως τον Νοέμβριο, για την επερχόμενη τριετία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η επιτυχία του στόχου αυτού θα επιτρέψει “τη διάσωση έως και 23 εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών κατά την περίοδο 2027-2029”, δίνοντας νέα δυναμική στα παγκόσμια προγράμματα υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα συμπαράστασης της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα ALS/MND

Η Βουλή φωταγώγησε το Μέγαρο της στηρίζοντας ασθενείς με Νόσο Κινητικού Νευρώνα (ALS/MND), στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και υπενθυμίζοντας τις δύσκολες συνέπειες της νόσου και τον διαρκή αγώνα για αξιοπρέπεια.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στις καταγγελίες Καρχιμάκη για το «Αττικόν»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στις καταγγελίες του Λευτέρη Καρχιμάκη για το νοσοκομείο Αττικόν, διαψεύδοντας ελλείψεις σε σεντόνια και υποστηρίζοντας ότι γίνονται έργα για την κατάργηση των ράντζων.
Γαλλικό τρένο υψηλής ταχύτητας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύσταση στους ευάλωτους να μην ταξιδεύουν λόγω καύσωνα

Ο επικεφαλής της SNCF κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες να αποφύγουν τα ταξίδια με τρένο κατά τον καύσωνα, τονίζοντας τον κίνδυνο προβλημάτων λόγω υψηλών θερμοκρασιών που μπορούν να επηρεάσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΕΚΑΒ αποκτά 250 νέα ασθενοφόρα τους επόμενους μήνες

Ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι ο στόλος των ασθενοφόρων έχει ενισχυθεί, με 250 νέα οχήματα να έρχονται, ενώ τόνισε τη μεγάλη ανταπόκριση για τις 1.131 θέσεις ιατρών, χάρη σε βελτιώσεις στους όρους εργασίας.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για καύσωνα σε 35 γαλλικά διαμερίσματα από αύριο

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε 35 διαμερίσματα σε κόκκινο συναγερμό καύσωνα ενόψει της Γιορτής της Μουσικής, ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε το αλκοόλ στις σχετικές εκδηλώσεις των περιοχών αυτών για λόγους προστασίας.
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Αλκοόλ, τσιγάρο και social media προκαλούν ίδιο εθισμό

Ο Νίκος Παπανδρέου ζήτησε στο Ευρωκοινοβούλιο άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του εθισμού παιδιών και νέων στα social media, τονίζοντας ότι πρέπει να θεωρούνται εξίσου επιβλαβή με το αλκοόλ και το τσιγάρο.