ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Σκοτ Μπέσεντ χαμογελάει
Φώτο: Shutterstock

Μπέσεντ: Η Fed έκανε λάθη, η ανεξαρτησία της όμως δεν διακυβεύεται

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι η Fed έχει κάνει λάθη, αλλά πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη, ενώ υπερασπίστηκε την αποπομπή της Λίζα Κουκ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) είναι και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη, τονίζοντας ωστόσο ότι «έχει κάνει πολλά λάθη»

Παράλληλα, ο Μπέσεντ υπεραμύνθηκε της απόφασης του Προέδρου Τραμπ να αποπέμψει την Λίζα Κουκ από το διοικητικό συμβούλιο της Fed για φερόμενη απάτη σχετική με στεγαστικά δάνεια.

Αυτή η δήλωση έρχεται σε συνέχεια της κριτικής που ασκεί εδώ και μήνες ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Fed και τον επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, κατηγορώντας τους για τη μη μείωση των επιτοκίων. Πρόσφατα, ο Τραμπ επιτέθηκε στον Πάουελ και για την ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων της Fed.

Ο Σκοτ Μπέσεντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε: «Η Fed θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Η Fed είναι ανεξάρτητη. Αλλά πιστεύω επίσης πως έχει κάνει πολλά λάθη».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για τη θέση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ισχυρό λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Με ηγέτιδα δύναμη τη Γερμανία, η Ευρώπη έχει μια μεγάλη δημοσιονομική επέκταση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Φαβορί ο Γουόρς για τα ηνία της Fed, έρχονται ανακοινώσεις από Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει σήμερα τον νέο πρόεδρο της Fed, με τον Κέβιν Γουόρς να θεωρείται το επικρατέστερο φαβορί για τη διαδοχή του Τζερόμ Πάουελ, ενώ αγορές και πολιτικοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Τζερόμ Πάουελ και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Την άλλη εβδομάδα η ανακοίνωση για τον νέο επικεφαλής της Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τον νέο υποψήφιο για την προεδρία της Fed, στη θέση του Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται τον Μάιο 2026. Οι αγορές αναμένουν την απόφαση.
Τζερόμ Πάουελ και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ ζητά εκ νέου μείωση επιτοκίων, αποκαλεί "βλάκα" τον επικεφαλής Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε μέσω Truth Social η Fed να μειώσει άμεσα και ουσιαστικά τα επιτόκια, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει αυτό και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τα χαμηλότερα επιτόκια παγκοσμίως.
Οθόνη Nasdaq στο χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Απώλειες και κέρδη χωρίς σαφή τάση στη Wall Street

Μεικτές ήταν οι τάσεις χθες στη Wall Street, καθώς η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και οι επενδυτές παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά, ενώ άνοδο κατέγραψε και ο Nasdaq.