ΓΔ: 2247.69 1.28% Τζίρος: 314.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

Ισραήλ: 40.000 έφεδροι για νέα επιχείρηση στη Γάζα παρά τις αντιρρήσεις

Περίπου 40.000 έφεδροι κινητοποιούνται για την επιχείρηση στη Γάζα. Αντιπαράθεση Νετανιάχου με στρατιωτικούς, ενώ οι απώλειες αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση αυξάνονται.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι έχουν αρχίσει από σήμερα να παρουσιάζονται στις μονάδες τους, καθώς η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει την επιτάχυνση της νέας επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης της Γάζας. 

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού, περίπου 40.000 έφεδροι θα συμμετάσχουν στην επικείμενη εκστρατεία.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας είχε εγκρίνει τον Αύγουστο το σχέδιο επέκτασης των επιχειρήσεων, με τον Νετανιάχου να το χαρακτηρίζει κρίσιμο βήμα για την εξουδετέρωση της Χαμάς. Ο στρατός ελέγχει ήδη το 75% της Λωρίδας της Γάζας.

Κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών του από τη μία πλευρά, και του επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Εγιάλ Ζαμίρ, από την άλλη. 

Ο Ζαμίρ προειδοποίησε ότι μια άμεση επιχείρηση θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς και θα επιβαρύνει έναν στρατό που ήδη βρίσκεται στα όριά του.

Ανάλογες αντιρρήσεις είχαν εκφραστεί και τον Αύγουστο, όταν στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες προετοιμασίας, κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους. 

Παράλληλα, δημοσκοπήσεις καταγράφουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των εφέδρων, αρκετοί από τους οποίους κατηγορούν ανοιχτά την κυβέρνηση ότι δεν έχει σαφές στρατηγικό σχέδιο για τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες ώρες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 16 στην πόλη της Γάζας. 

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται πέντε πολίτες που περίμεναν σε ουρά διανομής τροφίμων και εννέα άνθρωποι σε πλήγμα εναντίον κατοικίας, ενώ επτά έχασαν τη ζωή τους από πυρά άρματος μάχης. Τέσσερις ακόμη σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 13 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, πέθαναν από υποσιτισμό το τελευταίο 24ωρο. 

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων λιμού ανέρχεται πλέον σε 361, εκ των οποίων 130 παιδιά. Το Ισραήλ απορρίπτει τον όρο «λιμός», υποστηρίζοντας ότι οι θάνατοι αποδίδονται σε άλλες ιατρικές αιτίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έξι μαχητές σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως σκότωσε έξι μαχητές στη νότια Γάζα, αναθεωρώντας τον απολογισμό σύγκρουσης και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας. Πάνω στους μαχητές βρέθηκαν διάφορα όπλα.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Αντι-Χαμάς οργάνωση ανέλαβε δολοφονία αστυνομικού στη Χαν Γιούνις

Παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για δολοφονία υψηλόβαθμου αστυνομικού της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, με τη Χαμάς να κατηγορεί «συνεργάτες του Ισραήλ» για την επίθεση.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεν επιτρέπει είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα παρά την εκεχειρία

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα χωρίς συνοδεία, παρά την εκεχειρία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητά από το Ισραήλ να άρει την απαγόρευση ΜΚΟ στη Γάζα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ να ανακαλέσει την απαγόρευση πρόσβασης διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τον κίνδυνο να πληγεί η ανθρωπιστική βοήθεια μετά την ανακοίνωση Ισραήλ.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: 37 ΜΚΟ αποκλείονται από τη Γάζα, επιβεβαιώνει το υπουργείο Διασποράς

Το Ισραήλ ανέστειλε την είσοδο 37 διεθνών ΜΚΟ στη Γάζα, καθώς δεν υπέβαλαν λίστες προσωπικού, σύμφωνα με νέους κανόνες. Υπάρχουν φόβοι για νέες καθυστερήσεις στη βοήθεια, ενώ το παλαιστινιακό έδαφος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.