ΓΔ: 2200.69 -0.11% Τζίρος: 172.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
Φώτο: Shutterstock

Σι: Οι σχέσεις Κίνας–Ρωσίας οι πιο σταθερές και στρατηγικές παγκοσμίως

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε πως οι σχέσεις Κίνας–Ρωσίας είναι οι «πιο σταθερές» και «σημαντικές στρατηγικά», ενόψει της επίσκεψης Πούτιν και της συνόδου του ΟΣΣ στην Τιαντζίν.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επεσήμανε τη βαρύτητα των διμερών σχέσεων Κίνας–Ρωσίας, περιγράφοντας τη συνεργασία αυτή ως «τις πιο σταθερές» και «τις πιο σημαντικές στρατηγικά» ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής κινεζικής τηλεόρασης CCTV.

Οι δηλώσεις του προήλθαν σε συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον επικεφαλής της ρωσικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, γεγονός που προηγήθηκε χρονικά της επικείμενης επίσημης επίσκεψης στη χώρα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η επίσκεψη Πούτιν συμπίπτει με τη διεξαγωγή της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), που θα πραγματοποιηθεί στην Τιαντζίν μεταξύ 31 Αυγούστου και 1ης Σεπτεμβρίου. 

Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί σε μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80 χρόνια από τη νίκη της Κίνας επί της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το CCTV, ο πρόεδρος Σι υπογράμμισε πως, σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, οι σχέσεις Κίνας–Ρωσίας παραμένουν σταθερές, ώριμες και καθοριστικές σε επίπεδο στρατηγικής ισχύος.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι διμερείς δεσμοί λειτουργούν ως «σταθερή πηγή ειρήνης στον κόσμο», ενδυναμώνοντας το ρόλο των δύο εταίρων στην παγκόσμια σκακιέρα.

Προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα τόσο στα ζητήματα ασφάλειας όσο και ανάπτυξης, Κίνα και Ρωσία, σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο, οφείλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία. Παράλληλα, στόχοι αποτελούν η διατήρηση της πραγματικής πολυμέρειας και η εξέλιξη προς μια «πιο δίκαιη και ισότιμη διεθνή τάξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζει συχνά τον Σι Τζινπίνγκ ως «μεγάλο φίλο της Ρωσίας». Κατά την τελευταία συνάντησή τους στη Μόσχα τον Μάιο, οι δύο ηγέτες παρουσίασαν κοινή ρητορική κατά των ηγεμονικών επιδιώξεων της Δύσης, με φόντο τις εκδηλώσεις για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 εκφράζει ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα Ρωσίας και Κίνας

Οι χώρες της G7 τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών, εκφράζοντας ανησυχία για την ενίσχυση των οπλοστασίων Ρωσίας και Κίνας, ενώ καλούν τις ΗΠΑ να συμβάλουν στη σταθερότητα πριν τη σχετική διάσκεψη.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Η Ευρώπη να ενισχύσει την ασφάλειά της λόγω παγκόσμιων απειλών

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, σύμφωνα με τη MIVD, λόγω πιέσεων στις δυτικές συμμαχίες και της στήριξης της Κίνας στη Ρωσία. Ο διευθυντής της MIVD σημείωσε πως το διεθνές σύστημα δέχεται πλέον πίεση.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία έτοιμη να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα της Κίνας

Ο Λαβρόφ δήλωσε από το Πεκίνο ότι η Ρωσία μπορεί να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα της Κίνας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ επιβεβαίωσε και την επικείμενη επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα εντός του πρώτου εξαμήνου.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντά τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στο Πεκίνο

Ο Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε στο Πεκίνο τον Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς Κίνα και Ρωσία ενισχύουν τη συνεργασία τους. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ από Πεκίνο: «Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ-συμμάχων στην Ασία»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και συμμάχους για "επικίνδυνα παιχνίδια" στην Ασία και προσπάθειες περιορισμού Ρωσίας-Κίνας. Συζήτησε με τον Γουάνγκ Γι πιθανή συνάντηση Πούτιν-Σι, τονίζοντας τη στενή συνεργασία Μόσχας-Πεκίνου.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση στις 16/4 μετά τα βέτο Ρωσίας-Κίνας για Μ. Ανατολή

Επίσημη συνεδρίαση του ΟΗΕ συγκαλείται στις 16 Απριλίου 2026, μετά το βέτο Ρωσίας και Κίνας στο ΣΑ, για το ψήφισμα Μπαχρέιν σχετικά με τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών της Γενικής Συνέλευσης.