Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20) έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την προσωρινή αναστολή των πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους των φτωχότερων χωρών, όπως ανέφεραν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήψη της τηλεδιάσκεψής τους.
«Συμφωνήσαμε σε μια συντονισμένη προσέγγιση με κοινό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας (…) η οποία εγκρίθηκε επίσης από τη Λέσχη του Παρισιού» (σ.σ. άτυπη ομάδα κρατών –ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Καναδάς, Ολλανδία, Σουηδία και Βέλγιο– που συζητά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από κοινού σε περίπτωση αδυναμίας μιας χώρας να εξοφλήσει εμπροθέσμως τις διεθνείς υποχρεώσεις της) αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όλοι οι επίσημοι διμερείς πιστωτές θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία», προσθέτουν, καλώντας και τους ιδιώτες πιστωτές να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα.
Την Τρίτη, η G7 είχε ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής ώστε να στηριχθούν οι φτωχές χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του νέου κορονοϊού, όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα έδινε την έγκρισή της η G20.
Υπουργοί και κεντρικοί τραπεζίτες τονίζουν ότι «είναι αποφασισμένοι να μην φεισθούν καμίας προσπάθειας» ώστε να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, όπως είπε ο Μοχάμεντ αλ Τζαντάαν, ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βίντεο.
Σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πρέπει να στηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η παγκόσμια οικονομία και να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και να τις διευρύνουμε», τόνισε ο Σαουδάραβας υπουργός, την ώρα που πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία έχει παραλύσει ολόκληρους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό, η προσωρινή αναστολή της αποπληρωμής των δανείων έχει άμεση ισχύ, θα διαρκέσει για έναν χρόνο και θα γίνει χωρίς όρους, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες θα συνεργαστούν με το ΔΝΤ. Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει μολύνει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.