ΓΔ: 2022.66 0.35% Τζίρος: 71.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:33
Ιρακινή πετρελαϊκή αντλία
Αντλία πετρελαίου με φόντο τη σημαία του Ιράκ, αναδεικνύοντας τον ενεργειακό κλάδο της χώρας.

Ιράκ: Ξεκίνησαν οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν μετά από 2 χρόνια

Το Ιράκ ξεκίνησε ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν μετά από διακοπή δύο ετών λόγω νομικών και τεχνικών διαφορών, σύμφωνα με το INA.

Το Ιράκ προχώρησε στην επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, μετά από διακοπή που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια. Η διακοπή είχε προκληθεί από νομικές και τεχνικές διαφορές, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Η διαχείριση των πετρελαϊκών εξαγωγών υπήρξε διαχρονικά πηγή έντασης μεταξύ της Βαγδάτης και της Αρμπίλ, πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν. Η διαφωνία αυτή οδήγησε το 2023 στο κλείσιμο ενός βασικού αγωγού που διοχετεύει πετρέλαιο προς την Τουρκία.

Όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε η επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από τα κοιτάσματα της περιοχής του Κουρδιστάν. Ο Αλί Νιζάρ, διευθυντής της κρατικής εταιρείας εμπορίας πετρελαίου Somo, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εξαγωγές γίνονται μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Νιζάρ, η Somo θα διαθέτει 190.000 βαρέλια ημερησίως για εξαγωγή, ενώ 50.000 βαρέλια θα διατίθενται για εγχώρια κατανάλωση. Τον Ιούλιο, η ιρακινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας για την επανεκκίνηση των σχετικών εξαγωγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιρακινή πετρελαϊκή αντλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Lukoil κήρυξε ανωτέρα βία στο Ιράκ λόγω αμερικανικών κυρώσεων

Η Lukoil κήρυξε ανωτέρα βία στο κοίτασμα West Qurna-2 στο Ιράκ λόγω αμερικανικών κυρώσεων. Η Βουλγαρία εξετάζει κατάσχεση διυλιστηρίου στο Μπουργκάς, ενώ οι διεθνείς δραστηριότητες της ρωσικής εταιρείας πλήττονται.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκλεισε το ενεργειακό deal ύψους 10 δισ. της TotalEnergies με το Ιράκ

Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 αφορά την κατασκευή τεσσάρων έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο είχε ανασταλεί μετά από διαφωνίες σχετικά με τους όρους της σύμβασης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αύξηση 50% στο όριο επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

Από τη Ροδόπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση 50% στο ανώτατο όριο πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες, τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα.