ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Εφημερίδα και λάπτοπ
Εικόνα με εφημερίδα πάνω σε λάπτοπ, που συμβολίζει τη σύγχρονη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα με θεσμική στήριξη και προκλήσεις

Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφει πρόοδο στην προστασία της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, με θεσμικά μέτρα, αλλά και προκλήσεις σε ανεξαρτησία και πιέσεις στα ΜΜΕ.

Η ετήσια Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναδεικνύει, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη σημερινή κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στη Ελλάδα το 2024

Οι διαπιστώσεις της Έκθεσης σκιαγραφούν το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν τα Mέσα Eνημέρωσης στη χώρα, εστιάζοντας στις θεσμικές προβλέψεις, αλλά και στις πρακτικές προκλήσεις που διαφαίνονται.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει αντίστοιχες εκθέσεις για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και για χώρες που λαμβάνουν εξωτερική βοήθεια, τηρώντας τις διατάξεις του Νόμου περί Εξωτερικής Βοήθειας (1961) και του Νόμου περί Εμπορίου (1974)

Οι εκθέσεις αυτές, που αποστέλλονται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα, από την Ευρώπη και την Ευρασία, έως τη Μέση Ανατολή, την Ασία και το Δυτικό ημισφαίριο. Η έκδοση για το 2024 φέρει ημερομηνία 12 Αυγούστου και έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το Σύνταγμα και οι νόμοι στην Ελλάδα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης, ενώ επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση γενικά σεβόταν αυτό το δικαίωμα» κατά τη διάρκεια του 2024. 

Επιπλέον, τονίζεται ότι η χώρα διαθέτει «αποτελεσματική δικαστική εξουσία» και «λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα», τα οποία στηρίζουν θεμελιωδώς τα δικαιώματα αυτά.

Στην ενότητα για την απουσία κυβέρνητικής λογοκρισίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση δεν λογόκρινε τα μέσα ενημέρωσης». Ωστόσο, καταγράφεται το φαινόμενο μεγάλα μέσα να διστάζουν να δημοσιεύσουν δυσάρεστα θέματα, γεγονός που ανθρωπιστικές οργανώσεις αποδίδουν σε πιέσεις εκ μέρους των ιδιοκτητών, ανησυχίες για ασφάλεια ή πιθανή ποινική δυσφήμιση.

Κεντρική επισήμανση αποτελεί η αναφορά σε μεμονωμένα περιστατικά, όπως η υπόθεση σωματικής επίθεσης κατά δημοσιογράφου και επισήμως καταγεγραμμένες πιέσεις προς τους εργαζόμενους στα μέσα, με στόχο την αποτροπή «κριτικής στην κυβέρνηση ή αποκάλυψης σκανδάλων».

 Ταυτόχρονα, καταγράφεται σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου μια σταδιακή μείωση των καταγγελιών παρενόχλησης δημοσιογράφων.

Κατά την παρουσίαση της σχετικής Έκθεσης στην ΕΕ, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισαν σαφή σημάδια βελτίωσης στη χώρα, αποδίδοντας αποτελέσματα σε πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη. 

Μεταξύ των θετικών βημάτων, ξεχωρίζουν η θεσμοθέτηση και λειτουργία της Task Force για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, η κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης, η σταδιακή ενσωμάτωση προβλέψεων κατά των SLAPPs (strategic lawsuits against public participation), η ίδρυση παρατηρητηρίου για φαινόμενα παρενόχλησης και η αυστηροποίηση των ποινών για επιθέσεις σε λειτουργούς της ενημέρωσης.

 Επίσης, επισημαίνεται η θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος για απειλές κατά αθλητικογράφων και η πρόοδος στη διαφάνεια των μέσων μέσω ρυθμίσεων σε σχετικά μητρώα.

Σημαντική θεωρείται και η επιβολή υποχρεωτικής εγγραφής των παρόχων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και η διατήρηση μητρώου διαπιστευμένων τοπικών ιστοσελίδων οι οποίες οφείλουν να επιδεικνύουν σχετική πιστοποίηση. Επιπλέον, τα ίδια μέτρα ισχύουν για τον περιφερειακό και τοπικό τύπο.

Ιδιαίτερη μνεία αποδίδεται στην υιοθέτηση, τον Μάρτιο του 2024, της Οδηγίας για την Ελευθερία των ΜΜΕ, με στόχο την ενίσχυση της πολυφωνίας και της συντακτικής ανεξαρτησίας του τοπίου πληροφόρησης στη χώρα.

Τέλος, η Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει πρόσθετες θεματικές, όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων (συνδικαλισμός, συλλογικές διαπραγματεύσεις) και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των ατόμων, καταγράφοντας το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέφρι Έπσταϊν κατάλογος υπόπτων
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Διάσημα ονόματα στα νέα έγγραφα του Υπ. Δικαιοσύνης για τον Έπστιν

Νέα έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την υπόθεση Έπστιν αναφέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλα γνωστά πρόσωπα, χωρίς κανένα να βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ένοπλες δυνάμεις σε ύψιστη επιφυλακή, τονίζει ο στρατός

Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού προειδοποίησε ΗΠΑ και Ισραήλ για αντίποινα αν δεχτεί επίθεση το Ιράν, τονίζοντας ότι οι ιρανικές δυνάμεις είναι σε ύψιστη επιφυλακή και πως η πυρηνική τεχνολογία της χώρας δεν μπορεί να εξαλειφθεί.
Αλέξανδρος Εξάρχου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Atlantic See: Υπεγράφη η πρώτη συμφωνία για πώληση αμερικανικού LNG στην Ουκρανία

Η πρώτη εμπορική συμφωνία για αμερικανικό LNG προς την Ουκρανία σηματοδοτεί την επιτάχυνση της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.
πορεία διαδηλωτών δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ ενάντια στην ICE λόγω των γεγονότων της Μινεσότα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μινεάπολη και μαθητές σε όλη την Αμερική αποχώρησαν από τα μαθήματα, ζητώντας την αποχώρηση των ομοσπονδιακών πρακτόρων μετά τον θάνατο δύο πολιτών και τις ανταλλαγές μηνυμάτων από την κυβέρνηση Τραμπ.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρή κρίση αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε χώρες που στηρίζουν Κούβα

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, προειδοποιεί ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε χώρες που προμηθεύουν με πετρέλαιο την Κούβα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο νησί, επηρεάζοντας υγεία και τρόφιμα.
Καπιτώλιο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Σε μερικό shutdown η κυβέρνηση των ΗΠΑ από τα μεσάνυχτα

Σε μερική δημοσιονομική παράλυση εισήλθαν οι ΗΠΑ τα μεσάνυχτα, λόγω διαφωνιών για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, με ελπίδες τερματισμού της τη Δευτέρα μετά από σχετική ψηφοφορία στο Κογκρέσο.