ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πυροσβέστης σε πυρκαγιά
Πυροσβέστης δίνει μάχη με τις φλόγες σε δασική πυρκαγιά.

Μαζική εκκένωση 2.000 κατοίκων λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στην Τσανάκαλε

Πάνω από 2.000 κάτοικοι εκκενώθηκαν στην Τσανάκαλε λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που κατέστρεψε σπίτια και οχήματα. Δεκάδες τραυματίες, ισχυρές δυνάμεις στην κατάσβεση.

Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εσπευσμένα, έπειτα από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα στην επαρχία Τσανάκαλε της βορειοδυτικής Τουρκίας. 

Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι, κατέστρεψε οικήματα και οχήματα, ενώ δεκάδες άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία έχοντας υποστεί εισπνοή καπνού.

Σε ανακοίνωσή του μέσω του X, ο κυβερνήτης της περιοχής, Εμέρ Τοραμάν, ανέφερε πως *προληπτικά*, 2.090 πολίτες απομακρύνθηκαν από ζώνες αυξημένου κινδύνου μέσω θαλάσσιων και χερσαίων οδών. Μάλιστα, 77 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

Η πυρκαγιά ενισχύθηκε από ισχυρούς ανέμους και εξαπλώθηκε ραγδαία προς περιοχές κοντά στον ιστορικό Ελλήσποντο -ή Δαρδανέλλια-, πλήττοντας, μεταξύ άλλων, το δημοφιλές τουριστικό χωριό Γκουζάλγιαλι, όπου κατά τους θερινούς μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση του πληθυσμού.

Στην κοινότητα αυτή, δεκάδες οικίες και σταθμευμένα οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ γύρω τους καταστράφηκαν δασικές εκτάσεις, όπως καταγράφουν εικόνες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Περισσότεροι από 760 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν αμέσως, με τη συνδρομή δέκα αεροσκαφών, εννέα ελικοπτέρων αλλά και πάνω από 200 πυροσβεστικών και βοηθητικών οχημάτων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Τουρκία βιώνει τη φετινή περίοδο ένα κύμα πρωτοφανών καυσώνων, καθώς ο φετινός Ιούλιος καταγράφηκε ως ο θερμότερος των τελευταίων 55 ετών, από τότε που υφίστανται συστηματικά μετεωρολογικά στοιχεία. 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ενισχύσει τον αριθμό και τη σφοδρότητα των πυρκαγιών, με δεκατέσσερις νεκρούς μόνο τον Ιούλιο στο δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς και Τουρκία υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση για εμπόριο και επενδύσεις

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών σε στρατηγική εταιρική σχέση με επίκεντρο το εμπόριο, την ενέργεια και την άμυνα. Υπογράφηκαν νέες συμφωνίες συνεργασίας.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα των γειτόνων

Η Ελλάδα απέρριψε την απόφαση της λιβυκής Βουλής που εγκρίνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, τονίζοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ενημερώθηκαν ΕΕ και ΟΗΕ για τη θέση της χώρας.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Επτά ΥΠΕΞ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής συναντώνται αύριο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν υποδέχεται αύριο στην Κωνσταντινούπολη ομολόγους από Αίγυπτο, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία για συνομιλίες με θέμα τις περιφερειακές συγκρούσεις και την ασφάλεια ναυσιπλοΐας.
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες κατά του παράνομου μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας και επανεξέταση χρηματοδότησης

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν διπλωματικές ενέργειες, διαφάνεια στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και επανεξέταση της συνεργασίας με τη Λιβύη, μετά την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο

Ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και ενότητα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών.