ΓΔ: 2295.32 0.67% Τζίρος: 235.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
Δύο εμπορικά πλοία με σημαίες ΕΕ και ΗΠΑ ανταλλάσσουν εμπορεύματα στη θάλασσα.

Η Ιταλία υπέρ μιας σκληρής ευρωπαϊκής γραμμής απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ΕΕ δεν πρέπει να υποχωρήσει ούτε ένα εκατοστό από τις θέσεις της στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, τοποθετήθηκε αναλυτικά για το ζήτημα των ενδεχόμενων δασμών που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαγγείλει ότι σκοπεύει να επιβάλει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του, ο Τζορτζέτι τόνισε τη σημασία της διατήρησης ισχυρής διαπραγματευτικής στάσης εκ μέρους της ΕΕ: «Σε ό,τι αφορά τους δασμούς, πρέπει να διαπραγματευτούμε, χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε κατά ένα εκατοστό. H Ευρώπη, στη φάση αυτή, είναι κάπως σαν να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, σαν να παίζει στην άμυνα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε έναν λογικό συμβιβασμό», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο επίπεδο των δασμών που προτάθηκαν από την αμερικανική πλευρά, ο Τζορτζέτι σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αρχική αναφορά του Τραμπ σε δασμούς του 10% ήταν λογική. Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε πολύ από αυτό το ποσοστό, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», κάνοντας σαφές πως η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό και να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα.

Η δήλωση του Ιταλού υπουργού και κορυφαίου στελέχους της Λέγκα καταδεικνύει τη στάση ευθύνης που υιοθετεί η ιταλική κυβέρνηση, εστιάζοντας στην προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στο πλαίσιο ενός δυναμικού και εξελισσόμενου διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Καλωσορίζουμε τη δέσμευση Τραμπ για άρση δασμών στην Ιταλία

Η Τζόρτζια Μελόνι χαιρέτισε θετικά την απόφαση Τραμπ για αποτροπή των δασμών κατά ευρωπαϊκών χωρών και τόνισε τη σημασία διατήρησης του διαλόγου μεταξύ συμμάχων, όπως πάντα υποστήριζε η Ιταλία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Σε προθεσμία μέχρι 4 Ιουλίου την ΕΕ για εμπορική συμφωνία ο Τραμπ

Ο Τραμπ έδωσε προθεσμία ως τις 4 Ιουλίου στην ΕΕ για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, απειλώντας με αύξηση δασμών. Συζήτησε με τη φον ντερ Λάιεν και το θέμα του Ιράν, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ τήρηση της εμπορικής συμφωνίας στους δασμούς

Η ΕΕ κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τη συμφωνία για τους δασμούς μετά από νέες απειλές Τραμπ για αυξήσεις σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Ζητά επιστροφή στους συμφωνημένους όρους των δύο πλευρών, όπως διαπραγματεύτηκαν τον Ιούλιο 2025.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Ψυχραιμία και προειδοποίηση στις ΗΠΑ για τους δασμούς

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τόμας Ρενιέ τόνισε τη συνέπεια της ΕΕ στις συμφωνίες και τη νομιμότητα των διαδικασιών, απαντώντας στις απειλές Τραμπ για δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα. Επεσήμανε πως η ΕΕ τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε 25% δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα στο 25% την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την ΕΕ για μη συμμόρφωση στη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί δεν θα ισχύουν για οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.