ΓΔ: 2219.64 -1.21% Τζίρος: 97.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:01:42
Drone πάνω σε πάνελ
Φωτοβολταϊκά πάνελ και βιομηχανικό drone. Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή δασμών σε drones και φωτοβολταϊκά πλαίσια

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε διαδικασίες που ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή δασμών σε drones και υλικά κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη διαδικασιών που ενδέχεται, μέσα στους επόμενους μήνες, να οδηγήσουν στην επιβολή τομεακών τελωνειακών δασμών σε drones και σε κρίσιμα υλικά για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου, το υπουργείο υλοποιεί δημόσια έρευνα και διαβούλευση, αποτελώντας το πρώτο βήμα ενός πλαισίου λήψης αποφάσεων σχετικά με το εάν πρέπει να υιοθετηθούν πρόσθετοι δασμοί για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι διαδικασίες που ξεκινούν, αφορούν ειδικά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs ή drones), καθώς και το πολυκρυσταλλικό πυρίτιο και τα υποπροϊόντα του, ύλες κλειδιά για την παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων και ημιαγωγών.

Το νομικό αυτό πλαίσιο εντάσσεται στο πλαίσιο της «Διάταξης 232» της αμερικανικής νομοθεσίας, που επιτρέπει στον πρόεδρο να επιβάλει δασμούς για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ήδη, ανάλογες διαδικασίες εφαρμόζονται σε τομείς όπως ο εισαγόμενος χάλυβας, το αλουμίνιο, οι ημιαγωγοί και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ παραμένουν μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών drones παγκοσμίως, μαζί με την Κίνα και το Ισραήλ. Επιπλέον, η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία και πιο πρόσφατα η Ουκρανία έχουν αναπτύξει ανταγωνιστικά και χαμηλού κόστους μοντέλα, τα οποία μετασχηματίζουν το πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Οι κινεζικές βιομηχανίες, με κύρια εκπρόσωπο την DJI, παραμένουν επίσης μεταξύ των σημαντικότερων προμηθευτών πολιτικών drones διεθνώς. Παράλληλα, η Κίνα ηγείται παγκοσμίως και στην παραγωγή πολυκρυσταλλικού πυριτίου, με μερίδιο που ξεπερνά το 90% το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Thunder Said Energy. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής αυτής προέρχεται από την επαρχία Σιντζιάνγκ, περιοχή στην οποία το Πεκίνο δέχεται επικρίσεις για πολιτικές διαχείρισης της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων – κατηγορίες που η κινεζική κυβέρνηση απορρίπτει.

Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει 21 ημέρες από την επίσημη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στην κυβερνητική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα διαθέτει 270 ημέρες για να ολοκληρώσει την κύρια έρευνα, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει συνεισφορές άλλων κρατικών υπηρεσιών και ακροάσεις. Τελικά, οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που θα αποφασίσει εάν και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστούν οι νέοι δασμοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία δασμοί
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δασμοί έως 3.521% σε φωτοβολταϊκά πάνελ από τη νοτιοανατολική Ασία

Οι δασμοί αφορούν εταιρείες εγκατεστημένες στην Καμπότζη, στη Μαλαισία, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, σημείωσε η υπηρεσία διεθνούς εμπορίου (ITA), που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Σε προθεσμία μέχρι 4 Ιουλίου την ΕΕ για εμπορική συμφωνία ο Τραμπ

Ο Τραμπ έδωσε προθεσμία ως τις 4 Ιουλίου στην ΕΕ για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, απειλώντας με αύξηση δασμών. Συζήτησε με τη φον ντερ Λάιεν και το θέμα του Ιράν, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπορικός επίτροπος ΕΕ: Τίποτα δεν συμφωνείται πριν τα συμφωνήσουμε όλα

Ο Επίτροπος Εμπορίου ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τους δασμούς διήρκεσαν σχεδόν έξι ώρες, με πρόοδο αλλά χωρίς συμφωνία, υπογραμμίζοντας τη σημασία σεβασμού της συμφωνίας και προστασίας των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια στους δασμούς

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα μετά τις απειλές για νέους αμερικανικούς δασμούς, τονίζοντας τη σημασία της υπάρχουσας εμπορικής συμφωνίας και τη δέσμευση των ΗΠΑ στους όρους της.
Στοκ νέα αυτοκίνητα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ προχωρούν σε αύξηση δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα της ΕΕ στο 25%, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Εμπορίου, Τζέιμισον Γκριρ. Τόνισε ότι πρόκειται για μέρος ευρύτερων διαπραγματεύσεων κι όχι για μόνιμη κατάσταση.