ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Έκρηξη σκόνης ερήμου
Εντυπωσιακή εικόνα από ισχυρή έκρηξη σκόνης σε ημιάνυδρη περιοχή κατά τη διάρκεια ηλιόλουστης ημέρας.

Περισσότερες από 150 χώρες επηρεάζουν οι καταιγίδες άμμου και σκόνης

«Περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι σκόνης απελευθερώνονται ετησίως, κάτι που ισοδυναμεί με 300 Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας» στην Αίγυπτο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 330 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 150 χώρες επηρρεάζουν οι καταιγίδες άμμου και σκόνης και προκαλούν αυξανόμενες ζημιές στην υγεία, τις οικονομίες και το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το Associated Press.

«Περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι σκόνης απελευθερώνονται ετησίως, κάτι που ισοδυναμεί με 300 Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας» στην Αίγυπτο, δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Λόρα Πάτερσον στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Περισσότερο από το 80% της σκόνης του κόσμου προέρχεται από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, είπε, αλλά έχει παγκόσμιο αντίκτυπο επειδή τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα σε ηπείρους και ωκεανούς.

Σήμερα, η Γενική Συνέλευση σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση των Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης και ορίζει την περίοδο 2025-2034 ως τη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση των Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Φιλήμον Γιανγκ, δήλωσε ότι οι καταιγίδες «γίνονται γρήγορα μια από τις πιο παραβλεπόμενες αλλά τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας».

«Οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση της γης και τις μη βιώσιμες πρακτικές», είπε.

Στην ομιλία του την Πέμπτη, η οποία διαβάστηκε από τον αναπληρωτή πρόεδρο της συνέλευσης, ο Γιανγκ δήλωσε ότι τα αερομεταφερόμενα σωματίδια από τις καταιγίδες άμμου και σκόνης συμβάλλουν σε 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Είπε ότι προκαλούν αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών έως και 25%, οδηγώντας σε πείνα και μετανάστευση.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόλα Ντάσι, επικεφαλής της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Δυτική Ασία, δήλωσε στη συνέλευση ότι το οικονομικό κόστος των καταιγίδων ήταν «εκπληκτικό».

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το ετήσιο κόστος αντιμετώπισης της σκόνης και των αμμοθύελλων ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ, είπε.

«Μόνο αυτή την άνοιξη, η αραβική περιοχή έχει βιώσει οξεία αναστάτωση», δήλωσε η Ντάσι, επικαλούμενη σφοδρές καταιγίδες στο Ιράκ που κατέκλυσαν νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, και καταιγίδες στο Κουβέιτ και το Ιράν που ανάγκασαν σχολεία και γραφεία να κλείσουν.

Σκόνη από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική έχει φτάσει στην Καραϊβική και τη Φλόριντα, είπε,

Η Ντάσι, η οποία είναι επίσης συμπρόεδρος του Συνασπισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση των Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης, δήλωσε ότι περισσότερες από 20 υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί εργάζονται για να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για καταιγίδες και για να αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων υγείας και οικονομικών.

Κάλεσε όλες τις χώρες να συμπεριλάβουν τις καταιγίδες άμμου και σκόνης στα παγκόσμια και εθνικά προγράμματα.

«Από την αποκατάσταση της γης και τη βιώσιμη γεωργία έως τα ολοκληρωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, έχουμε τα εργαλεία για να δράσουμε», δήλωσε η Ντάσι. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συλλογική αποφασιστικότητα και χρηματοδότηση για την εφαρμογή αυτών των λύσεων σε μεγάλη κλίμακα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Νεπάλ: 6.150 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες της 26ης Αυγούστου

Ο αριθμός των αγνοούμενων από τις πλημμύρες της 26ης Αυγούστου στο Νεπάλ ανήλθε σήμερα σε 6.150, σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών, αυξημένος από 5.179 που ήταν χθες, μετά από επικαιροποίηση των στοιχείων.
Φωτιά στην Αττική
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Δασικές πυρκαγιές και καύσωνες πλήττουν αέρα και υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποιεί: όλο και πιο έντονες πυρκαγιές και καύσωνες εμποδίζουν τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία λόγω τοξικών καπνών. Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τα φαινόμενα.
Πυροσβέστες μάχη πυρκαγιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλάβρυτα: Υπό έλεγχο η φωτιά στους Πετσάκους, χωρίς ενεργό μέτωπο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε αγροτοδασική περιοχή στους Πετσάκους Καλαβρύτων. Στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

42 αγροτοδασικές πυρκαγιές κατέγραψε η Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο

Τις τελευταίες 24 ώρες ξέσπασαν 42 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτικές περιοχές της χώρας· 35 κατασβέστηκαν αμέσως, ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούν σε 7. Έρευνες διενεργούνται για τα αίτια. Έκκληση για αυξημένη προσοχή στους πολίτες.
Αχαΐα Κλάους, Πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: Κατασβέστηκε η φωτιά στο οινοποιείο Achaia Clauss

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο οινοποιείο Achaia Clauss στην Πάτρα. Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής, που εμπόδισε την εξάπλωση της φωτιάς σε άλλα κτίρια και στη γειτονική δασική έκταση.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Οι πλημμύρες στο Νεπάλ υπενθυμίζουν την ανάγκη δράσης για το κλίμα

Η διευθύντρια του Πράσινου Ταμείου του ΟΗΕ τόνισε πως οι φονικές πλημμύρες στο Νεπάλ και οι φωτιές στην Ευρώπη δείχνουν ξανά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, καλώντας τους πολιτικούς να δράσουν άμεσα.