ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Λήξη της συμφωνίας με Ρωσία για εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη λήξη της συμφωνίας με τη Ρωσία για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στις 22 Ιουλίου, εντείνοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ανακοίνωσε τη λήξη της συμφωνίας με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση εξαγωγών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, η οποία ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου. Η σχετική ενημέρωση ήρθε μετά την τελική συνεδρίαση για το Μνημόνιο Συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, στο πλαίσιο επίβλεψης από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η υπογραφή της συμφωνίας είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου 2022, με ορίζοντα τριετίας. Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρξει ανανέωση της συμφωνίας, «λόγω διαφωνιών» που παραμένουν αγεφύρωτες ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο βασικός στόχος ήταν πάντα η ομαλή ροή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, συμβάλλοντας στη σταθερότητα των τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας (Φεβρουάριος 2022) δεν κάλυπταν επισήμως τα λιπάσματα και τα σιτηρά. Παρόλα αυτά, οι μεταφορικές εταιρείες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικές στην ανάληψη σχετικών εξαγωγών, φοβούμενες ενδεχόμενες παρατυπίες που θα οδηγούσαν σε παραβίαση κάποιας «κόκκινης γραμμής» και πιθανή ποινική δίωξη. Επιπλέον, οι αβεβαιότητες οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των ασφαλίστρων.

Μέσα από πολύμηνες επαφές, Ρωσία και ΟΗΕ καθιέρωσαν ένα καθεστώς οικονομικών συναλλαγών που συμμορφωνόταν με τα διαφορετικά συστήματα κυρώσεων – των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η Μόσχα εξέφρασε επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά της, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «νεκρό γράμμα» σε πρακτικό επίπεδο.

Την ίδια ημέρα με την υπογραφή της ανωτέρω ρωσικής συμφωνίας, υπογράφηκε υπό την αιγίδα ΟΗΕ και Τουρκίας νέα συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, που αφορούσε τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. Παρά ταύτα, το επόμενο έτος η Ρωσία επέλεξε να μην παρατείνει τη συγκεκριμένη συμφωνία, επικαλούμενη τα συνεχιζόμενα εμπόδια στις ρωσικές αγροτικές εξαγωγές.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να επηρεάσει την ομαλότητα στις διεθνείς ροές αγροτικών προϊόντων, ενώ θέτει εκ νέου στο επίκεντρο τις προκλήσεις που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τον αγροτοδιατροφικό εφοδιασμό παγκοσμίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Ρωσικό ντίζελ διοχετεύεται ξανά στις παγκόσμιες αγορές

Το Κρεμλίνο ανέφερε πως οι εξαγωγές ρωσικού ντίζελ επιστρέφουν στις διεθνείς αγορές και θα βοηθήσουν, αλλά δεν αρκούν για πλήρη σταθεροποίηση. Ο Πεσκόφ αναγνώρισε αυξημένη ένταση λόγω περιορισμένων εξαγωγών πετρελαίου.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Υπογραφή συμβάσεων με ΗΠΑ για το ντίζελ τις επόμενες μέρες

Η Μόσχα αναμένει την υπογραφή των πρώτων συμβολαίων εξαγωγής ντίζελ τις επόμενες ημέρες, μετά τη συμφωνία Πούτιν-Τραμπ, σύμφωνα με τον Κίριλ Ντμίτριεφ. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδός πρωθυπουργός αποδοκιμάζει τη συμφωνία Ουάσινγκτον-Μόσχας για το ντίζελ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ καταδίκασε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για εξαγωγή ρωσικού ντίζελ, τονίζοντας ότι ενισχύει οικονομικά τη Ρωσία και υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οτάβα.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς: Η Ρωσία αδιάφορη για διαπραγματεύσεις παρά τη συνάντηση ΟΗΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας-Ρωσίας δείχνει έλλειψη ρωσικού ενδιαφέροντος για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2022.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Υπό όρους θα εξετάσουμε μεταφορά των S-400 από την Τουρκία

Η Ρωσία δηλώνει ανοιχτή σε πιθανή μεταφορά των τουρκικών S-400 σε άλλη χώρα, αλλά υπό όρους και με ρωσική έγκριση, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας βελτιώνει την αξιολόγηση από διεθνείς οίκους

Η ενίσχυση του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας, μέσω αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την προοπτική του ΑΕΠ, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις από Moody's, DBRS και Scope και ενισχύοντας τη δημοσιονομική ανθεκτικότητα.