ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από την Ασία, δέσμευση στην ASEAN

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, στην πρώτη του περιοδεία στην Ασία, διαβεβαίωσε τις χώρες της ASEAN ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ασία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συναντώντας τους ομολόγους του από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας στην Κουάλα Λουμπούρ. 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Ρούμπιο διαβεβαίωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν» την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών συγκέντρωσε τους εκπροσώπους των δέκα κρατών μελών της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), καθώς και σύμμαχες χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Νότια Κορέα.

Η επίσκεψη εντάσσεται στη στρατηγική των ΗΠΑ να επανενεργοποιήσουν την παρουσία τους στον ευρύτερο χώρο του Ινδικού-Ειρηνικού, ξεπερνώντας τις εστίες έντασης που απασχολούν την Ουάσινγκτον, όπως η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη. 

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε με έμφαση ότι «αυτός ο αιώνας και ο επόμενος, η ιστορία των επόμενων 50 ετών θα γραφτεί σε μεγάλο βαθμό εδώ, σε αυτή την περιοχή», αποσαφηνίζοντας πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις της Ασίας βρίσκονται στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι, παρά την ενασχόληση των ΗΠΑ με άλλες διεθνείς υποθέσεις, «είναι αδύνατο να αποσπαστεί η προσοχή των ΗΠΑ ή του κόσμου από τα τεκταινόμενα στην Ασία».

Ωστόσο, το κλίμα της συνόδου επηρεάστηκε από τις πρόσφατες αποφάσεις της αμερικανικής προεδρίας, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή υψηλών δασμών σε επτά κράτη-μέλη της ASEAN και στενούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, με εφαρμογή από την 1η Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή απειλεί να επισκιάσει τις διπλωματικές προσπάθειες του Μάρκο Ρούμπιο κατά την περιοδεία του.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση παρίστανται και βασικοί γεωπολιτικοί παίκτες, όπως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο ο Ρούμπιο έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί αργότερα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε ότι κύρια προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της δέσμευσης των ΗΠΑ προς τους εταίρους της περιοχής.

 Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας διατηρεί ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα όπως η Νότια Σινική Θάλασσα, διεθνές έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών, και εμπορία ανθρώπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γ. Λοβέρδου με την ΥΦΥΠΕΞ Κένυας

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, συνάντησε την Κενυάτισσα ομόλογό του Roseline K. Njogu, με την οποία συζήτησαν δράσεις για τη διασπορά και συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Καταδίκη για τη σύλληψη Ιρανών στο Κουβέιτ και διάψευση κατηγοριών

Το ιρανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τη σύλληψη τεσσάρων Ιρανών στο Κουβέιτ που φέρεται να ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης, αρνούμενο ότι η Τεχεράνη σχεδίαζε εχθρικές ενέργειες και αποδίδοντας το συμβάν σε λάθος πλοήγησης.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Καναδά: Το ΝΑΤΟ είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ

Η Καναδή ΥΠΕΞ Ανίτα Άναντ δήλωσε ότι παρά τις επικρίσεις Τραμπ, το ΝΑΤΟ παραμένει ζωτικής σημασίας για τη συλλογική ασφάλεια της Δύσης έναντι της Ρωσίας και ενισχύει τις σχέσεις του με την ΕΕ σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ενημέρωσε την ΕΕ για το ναυτικό drone στη Λευκάδα

Ο Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για το ναυτικό drone στη Λευκάδα. Οι ομόλογοί του εξέφρασαν ανησυχία και ζήτησαν ενημέρωση μετά το πέρας της έρευνας, δηλώνοντας παράλληλα τη στήριξή τους προς την Ελλάδα.
Αυτοκίνητο αστυνομίας Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Εξηγήσεις για τη διαφυγή Ζιόμπρο στις ΗΠΑ θα ζητήσει η Βαρσοβία

Η Πολωνία θα ζητήσει εξηγήσεις για το πώς ο πρώην υπουργός Ζιόμπρο, κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας, διέφυγε στις ΗΠΑ από την Ουγγαρία, ενώ του είχε αφαιρεθεί το διαβατήριο. Η τοποθεσία του Ρομανόφσκι παραμένει άγνωστη.