ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η διεθνής οικονομία θα «χάσει» έως 5,5 τρισ. δολάρια λόγω κορονοϊού 

Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να δεχθεί πλήγμα αντίστοιχο με την ετήσια οικονομική δραστηριότητα της Ιαπωνίας, καθώς τα μέτρα περιορισμού λόγω κορονοϊού παγώνουν την ανάπτυξη.

Κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ομίλων της Wall Street, αναφορικά με το πλήγμα που θα προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία εντός της επόμενης 2ετίας.

Μάλιστα οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι η απώλεια θα φθάσει στο ποσό των 5,5 τρισ. δολαρίων ή 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή ουσιαστικά η παγκόσμια οικονομία θα χάσει μία… Ιαπωνία, μία πρόβλεψη η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει τη χειρότερη πορεία του διεθνούς ΑΕΠ από τη δεκαετία του 1930 έως και σήμερα. 

 

Αν και η κάμψη προβλέπεται να είναι βραχύβια, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος. Ακόμη και με πρωτοφανή επίπεδα νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων, το διεθνές ΑΕΠ θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακτήσει την τάση που υπήρχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ελαφρώς πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η Citigroup, η οποία αναμένει ότι οι απώλειες θα αγγίξουν τα πέντε τρισ. δολάρια, ενώ στον… χορό των απαισιόδοξων εντάσσονται τόσο η Morgan Stanley όσο και η Deutsche Bank.

Καθίσταται σαφές ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συντονίσουν. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε ότι οι αποσυνδεδεμένες εθνικές προσπάθειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα δεύτερο κύμα σοβαρών επιπτώσεων, με την πιο δυσμενή εκτίμηση να τοποθετεί τη συρρίκνωση για την αμερικανική οικονομία στο 12% στα τέλη του 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής (-1,6 έτος) παγκοσμίως

Tο προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, με άλλα λόγια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.