ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:18
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
Το άγαλμα της ανεξαρτησίας και η σημαία της Ουκρανίας ως σύμβολα ελευθερίας στο Κίεβο.

Ρωσικά drones χτύπησαν το Χάρκοβο, δεκάδες τραυματίες σε πολυκατοικίες

Μη επανδρωμένα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν το Χάρκοβο προκαλώντας 43 τραυματισμούς. Ο Ζελένσκι ζητά ενίσχυση της αεράμυνας από τους δυτικούς συμμάχους.

Τουλάχιστον 43 άμαχοι τραυματίστηκαν έπειτα από διπλή ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τους δυτικούς συμμάχους για άμεση ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ίχορ Τερέχοφ, κατά το δεύτερο κύμα επιθέσεων, έξι ιρανικής κατασκευής drones Shahed έπληξαν την πόλη μέσα σε 10 λεπτά, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές, αυτοκίνητα και πεζούς. Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκαν πολυκατοικίες, ένας παιδικός σταθμός και το περιφερειακό στρατολογικό γραφείο.

Ο 61χρονος κάτοικος Άντριι Πρένκο περιέγραψε στο Reuters τη στιγμή της επίθεσης: «Έπαιρνα το πρωινό μου όταν άκουσα τον ήχο του drone. Έσπευσα με τη γυναίκα μου και τη βαφτιστήρα μας στο μπάνιο και τότε σημειώθηκε η έκρηξη. Τα παράθυρα εκτινάχθηκαν στον αέρα. Λίγο μετά, ακολούθησε δεύτερη έκρηξη».

Το Χάρκοβο, που δέχεται συχνά επιθέσεις από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών, μαζί με άλλες πόλεις της χώρας.

Στην περιοχή της Ζαπορίζια, 17 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες πολυκατοικίες και ένα πανεπιστημιακό κτίριο υπέστησαν ζημιές από drone-επιθέσεις, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ιβάν Φιόντοροφ. Παράλληλα, ένας πολίτης σκοτώθηκε στην Οδησσό, σύμφωνα με τοπικές αρχές.

Η Ρωσία επιμένει ότι πλήττει στρατιωτικές και υποστηρικτικές υποδομές, ωστόσο χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικές επιδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. 

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει πραγματοποιήσει περιορισμένες επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη ή υπό ρωσική κατοχή, με μικρότερο αριθμό θυμάτων.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (Twitter), τόνισε: «Η αντιαεροπορική άμυνα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για να προστατευθούν οι ζωές. Υπολογίζουμε στους εταίρους μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιωτικό drone στον αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones επιτίθενται σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις

Ουκρανικά drones έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου στο λιμάνι Τεμριούκ και μονάδα αερίου στο Όρενμπουργκ, σύμφωνα με την SBU. Οι επιθέσεις πλήττουν τα ρωσικά έσοδα και δυσχεραίνουν τον ανεφοδιασμό του στρατού, δήλωσε αξιωματούχος.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κατάρριψη 25 ουκρανικών drones με κατεύθυνση τη Μόσχα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 25 ουκρανικά drones με προορισμό τη Μόσχα μέσα σε 23 ώρες, δήλωσε ο δήμαρχος Σαμπιάνιν. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Εννέα καταρρίψεις έγιναν μετά τις 23:00 τοπική ώρα.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό χτύπημα σκότωσε 3 άτομα στην Ουκρανία, ανάμεσά τους ένα παιδί

Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ένα τετράχρονο παιδί, σε ρωσικό πλήγμα στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι. Τόνισε πως το χτύπημα έγινε εν μέσω διαπραγματεύσεων και κάλεσε τους Δυτικούς να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσοι στρατιώτες με άλογα στη γραμμή του μετώπου χτυπήθηκαν από drones

Ουκρανική ταξιαρχία δημοσίευσε βίντεο με μεμονωμένους Ρώσους στρατιώτες να κινούνται με άλογα κοντά στο μέτωπο, επισημαίνοντας τις αυτοσχέδιες τακτικές και τις απώλειες εξοπλισμού που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προτείνει βοήθεια στην Πολωνία για drones

Ο Ζελένσκι πρότεινε στην Πολωνία συνεργασία για την ανάπτυξη αντιdrone τεχνολογίας, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται λόγω εσωτερικών πιέσεων στη Βαρσοβία για το θέμα της Ουκρανίας.
UAV Bayraktar TB2
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ουκρανικά drones στο Ροστόφ, λένε οι ρωσικές αρχές

Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους δύο μέλη πληρώματος δεξαμενόπλοιου, από ουκρανικές επιθέσεις με drones σε λιμάνι και πόλη της Ροστόφ. Η φωτιά στο πλοίο κατασβέστηκε, χωρίς διαρροή πετρελαίου. Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου.