ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Ρωσικά drones χτύπησαν το Χάρκοβο, δεκάδες τραυματίες σε πολυκατοικίες

Μη επανδρωμένα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν το Χάρκοβο προκαλώντας 43 τραυματισμούς. Ο Ζελένσκι ζητά ενίσχυση της αεράμυνας από τους δυτικούς συμμάχους.

Τουλάχιστον 43 άμαχοι τραυματίστηκαν έπειτα από διπλή ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τους δυτικούς συμμάχους για άμεση ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ίχορ Τερέχοφ, κατά το δεύτερο κύμα επιθέσεων, έξι ιρανικής κατασκευής drones Shahed έπληξαν την πόλη μέσα σε 10 λεπτά, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές, αυτοκίνητα και πεζούς. Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκαν πολυκατοικίες, ένας παιδικός σταθμός και το περιφερειακό στρατολογικό γραφείο.

Ο 61χρονος κάτοικος Άντριι Πρένκο περιέγραψε στο Reuters τη στιγμή της επίθεσης: «Έπαιρνα το πρωινό μου όταν άκουσα τον ήχο του drone. Έσπευσα με τη γυναίκα μου και τη βαφτιστήρα μας στο μπάνιο και τότε σημειώθηκε η έκρηξη. Τα παράθυρα εκτινάχθηκαν στον αέρα. Λίγο μετά, ακολούθησε δεύτερη έκρηξη».

Το Χάρκοβο, που δέχεται συχνά επιθέσεις από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών, μαζί με άλλες πόλεις της χώρας.

Στην περιοχή της Ζαπορίζια, 17 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες πολυκατοικίες και ένα πανεπιστημιακό κτίριο υπέστησαν ζημιές από drone-επιθέσεις, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ιβάν Φιόντοροφ. Παράλληλα, ένας πολίτης σκοτώθηκε στην Οδησσό, σύμφωνα με τοπικές αρχές.

Η Ρωσία επιμένει ότι πλήττει στρατιωτικές και υποστηρικτικές υποδομές, ωστόσο χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικές επιδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. 

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει πραγματοποιήσει περιορισμένες επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη ή υπό ρωσική κατοχή, με μικρότερο αριθμό θυμάτων.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (Twitter), τόνισε: «Η αντιαεροπορική άμυνα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για να προστατευθούν οι ζωές. Υπολογίζουμε στους εταίρους μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones συνετρίβησαν σε Εσθονία και Λετονία

Δύο ουκρανικά drones μπήκαν κατά λάθος στον εναέριο χώρο Εσθονίας και Λετονίας μέσω Ρωσίας. Το ένα έπεσε σε εργοστάσιο στην Εσθονία, το άλλο συνετρίβη, ενώ οι αρχές συνδέουν τα περιστατικά με ουκρανική επίθεση κατά ρωσικών στόχων.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταρρίψαμε σχεδόν 400 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 389 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια μαζικής νυχτερινής επίθεσης σε συνοριακές περιοχές, αλλά και στη Μόσχα και το Λένινγκραντ, καθώς η Ουκρανία αυξάνει τα πλήγματά της τις τελευταίες εβδομάδες.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: 1 νεκρός, 13 τραυματίες από ουκρανικά πλήγματα στην Κουρσκ

Ένας νεκρός και 13 τραυματίες είναι ο απολογισμός δύο επιθέσεων ουκρανικών drones στην περιφέρεια Κουρσκ. Σύμφωνα με τις αρχές, στόχος ήταν γεωργική επιχείρηση, ενώ τα περιστατικά σημειώθηκαν με διαφορά μιας ώρας.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός από ουκρανική επίθεση με drones στη νότια Ρωσία

Επίθεση με ουκρανικά drones στην Κρασναντάρ της νότιας Ρωσίας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και ζημιές σε τρία κτίρια, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βενιαμίν Καντράτιεφ.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση χτυπά ενέργεια και λιμάνια στη νότια Ουκρανία

Ρωσική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε βιομηχανικές, λιμενικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Οι πυρκαγιές σβήστηκαν γρήγορα και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.