ΓΔ: 2307.68 0.34% Τζίρος: 240.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:52:00
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Tραμπ: Δεν δωροδοκούμε το Ιράν για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η κυβέρνησή του εξέταζε τη χορήγηση έως 30 δισ. δολαρίων στο Ιράν για την ανάπτυξη ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος.

Κατηγορηματικά διέψευσε τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στα αμερικανικά ΜΜΕ και ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στο Ιράν οικονομική βοήθεια έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σκοπός της εν λόγω βοήθειας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θα ήταν το Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση σε ποσά για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος παραγωγής ενέργειας, με έμφαση σε ειρηνικές εφαρμογές.

Τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ των CNN και NBC News, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές, ανέφεραν ότι η διοίκηση Τραμπ είχε εξετάσει διάφορες πιθανές οικονομικές παροχές προς το Ιράν, σε αντιστάθμισμα της παύσης του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη.

Αντιδράσεις του προέδρου Τραμπ και η θέση του Λευκού Οίκου

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε τις αναφορές ως αβάσιμες, χρησιμοποιώντας έντονη γλώσσα για να διαψεύσει τα λεγόμενα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τραμπ έγραψε: «Ποιος στα Μέσα των Ψευδών Ειδήσεων είναι ο Λεχρίτης που λέει ότι ‘ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να δώσει στο Ιράν 30 δισεκ. δολάρια για να φτιάξει μη στρατιωτικές Πυρηνικές εγκαταστάσεις’. Ποτέ μου δεν άκουσα αυτή τη γελοία ιδέα», χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα ως «ΑΠΑΤΗ».

Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το CNN, παραδέχτηκαν ότι έχουν συζητηθεί διάφορες προτάσεις, οι οποίες ωστόσο, όπως διευκρίνισαν, παραμένουν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Συνεχιζόμενες διπλωματικές διεργασίες ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη

Από τον Απρίλιο, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν έμμεσες συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση μιας νέας διπλωματικής φόρμουλας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, ενώ η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ της διασφάλισης πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια, διαρκής επαφή με ΗΠΑ για Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο, επισημαίνοντας τον πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και στόχο την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διάλυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν επιδιώκει διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά ότι το Ιράν επιδιώκει διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η κατάσταση στο Ιράν εξελίσσεται ομαλά και σύντομα θα φανεί αν μπορεί να επιτευχθεί μια αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αγνοεί πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, λέει ισραηλινή πηγή

Ισραηλινή πηγή ανέφερε ότι το Ισραήλ αγνοούσε πιθανή συμφωνία Τραμπ με το Ιράν για λήξη του πολέμου και άνοιγμα της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενώ προετοιμαζόταν για κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τέλος στον πόλεμο με το Ιράν αν τηρηθούν οι συμφωνίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν το Ιράν τηρήσει τις συμφωνίες, μπορεί να τελειώσει η σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν και να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ. Διαφορετικά, απειλεί με κλιμάκωση στρατιωτικών επιθέσεων.