ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ο διάσημος επενδυτής που αμφισβητεί το lockdown

Ο γιατρός Μάικλ Μπέρι που εντόπισε τη στεγαστική «φούσκα» στις ΗΠΑ δηλώνει ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι πιο επικίνδυνα από την ίδια την πανδημία.

Ο Μάικλ Μπέρι (Michael Burry), ο γιατρός -που έγινε επενδυτής και παγκόσμια διάσημος όταν προέβλεψε τη φούσκα των στεγαστικών δανείων του 2008-, «χτύπησε» ξανά μέσω Twitter μεταφέροντας ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα: το γενικό lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας είναι ίσως χειρότερο από την ίδια την ασθένεια.

Το γενικό κλείσιμο με εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει ήδη σε απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ενδέχεται να προκαλέσει μία από τις βαθύτερες οικονομικές συσπάσεις της χώρας, δεν είναι απαραίτητο για να περιοριστεί η επιδημία και θα πλήξει δυσανάλογα τις οικογένειες και τις μειονότητες χαμηλού εισοδήματος, υποστήριξε ο Μπέρι σε μια σειρά tweets τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Είπε, επίσης, ότι ορισμένες αμφιλεγόμενες θεραπείες για το Covid-19, όπως το φάρμακο της ελονοσίας και η υδροξυχλωροκίνη, θα πρέπει να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμες.

Ο Μπέρι απέκτησε το πτυχίο του στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Vanderbilt, αλλά αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας επενδυτής μετά από εξαιρετικά κερδοφόρες επιλογές στο χρηματιστήριο. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν η ιστορία του παρουσιάστηκε στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «The Big Short», που βασίστηκε στο βιβλίο του Μάικλ Λιούις. Παρόλο που ο Μπέρι διατηρεί από τότε ένα χαμηλό προφίλ, άρχισε να μοιράζεται τις απόψεις του ευρύτερα πέρυσι για να προειδοποιήσει ότι η κεντρική τράπεζα δημιουργεί «φούσκα» στα επενδυτικά προϊόντα παθητικής διαχείρισης (όσα στηρίζονται σε τοποθετήσεις με βάση δείκτες). Σήμερα, επικεντρώνεται στην πανδημία που έχει κλείσει οικονομίες, έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ζωών σε όλο τον κόσμο και έχει αλλάξει το πώς ζουν και εργάζονται εκατομμύρια άνθρωποι.

«Η καθολική παραμονή στο σπίτι είναι η πιο καταστροφική οικονομική δύναμη στη σύγχρονη ιστορία», γράφει ο Μπέρι σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο Bloomberg. «Και είναι ανθρωπογενής. Ξαφνικά αντιστρέφει τα κέρδη των ασθενέστερων ομάδων, σκοτώνει και δημιουργεί τοξικομανείς, χτυπάει και τρομοκρατεί γυναίκες και παιδιά σε βίαια νοικοκυριά και δημιουργεί στρατιές ανέργων», συμπληρώνει.

Ο Μπέρι, του οποίου οι δηλώσεις παρακολουθούνται στενά από την οικονομική κοινότητα, άρχισε να «τουιτάρει» στις 23 Μαρτίου, καθώς όπως ανέφερε οι άνθρωποι υποφέρουν από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Ο Μπέρι απευθύνθηκε στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής με tweets σχετικά με την ίδια την ασθένεια, λέγοντας ότι η μετάδοση των κορονοϊόων μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα κοινής λογικής, όπως αυξημένο πλύσιμο των χεριών και τεστ σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς να υποχρεώνονται όλοι να μένουν στο σπίτι τους.

Υποστηρίζει επίσης την ευρύτερη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν μολυνθεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπα χαρακτήρισε το τελευταίο φάρμακο ως λύση στον αγώνα κατά του Covid-19, αλλά οι επικριτές στην επιστημονική κοινότητα προειδοποίησαν ότι δεν είναι πλήρως δοκιμασμένο και δεν έχει λάβει ακόμα την απαραίτητη έγκριση.

Ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού συστήματος υγείας, Τζέρι Άνταμς, δήλωσε ότι υπήρξαν κάποιες αποδείξεις ότι η υδροξυχλωροκίνη παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα. «Νιώθουμε λίγο καλύτερα όσον αφορά την ασφάλειά του από ό,τι για ένα εντελώς νέο φάρμακο, παρόλο που αυτό χρησιμοποιείται σε πολύ υψηλότερες δοσολογίες», είπε.

«Αυτό που θα πρότεινα είναι να παραμείνουν σπίτι μόνο όσοι βρίσκονται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ειδικά επειδή οι νέοι υγιείς πνεύμονες τείνουν να είναι ανθεκτικοί, θα άφηνα τον ιό να κυκλοφορεί στον πληθυσμό που δεν είναι πιθανό νοσήσει βαριά. Τα εμβόλια δε θα είναι διαθέσιμα σύντομα, έτσι η φυσική ανοσία είναι η μόνη διέξοδος για τώρα. Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα στην τρέχουσα κατάσταση καταστρέφει αμέτρητες ζωές», υποστήριξε ο Μπέρι.

«Όταν πρόκειται για εμβόλια, είναι γνωστό ότι οι κορονοϊοί δεν έχουν διαρκή ανοσία και αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Φαίνεται ότι ο γενετικός κώδικας είναι σχετικά γνωστός ήδη και αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβολίου. Αλλά αυτό δε θα γίνει πριν από το τέλος του έτους. Στο μεταξύ όμως πιστεύω ότι θα υπάρξουν σύντομα πολλές αποτελεσματικές θεραπείες -τόσο νέες όσο και από διαθέσιμα φάρμακα. Το ερώτημα τότε θα είναι η διανομή, το κόστος και η διαθεσιμότητα», τονίζει. 

Οικονομική ανάκαμψη 

«Από οικονομική άποψη, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σοκ από την πολιτική που εφαρμόζεται θα ξεπεραστεί μέχρι το 2021. Ωστόσο, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ τοποθετούν πάνω από το 20% του ΑΕΠ σε νέα δημοσιονομικά κίνητρα και το εύκολο χρήμα θα είναι ο κανόνας. Αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη τα χρηματιστήρια», λέει ο ίδιος. 

«Πολλές χώρες θα θέλουν επίσης να φέρουν στο έδαφός τους τις αλυσίδες εφοδιασμού και έτσι πολλοί εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση με υψηλότερο κόστος. Όταν αρχίζουμε να δουλεύουμε και να παίζουμε ξανά, ο πληθωρισμός μπορεί να είναι το επόμενο ζήτημα. Το άλλο μεγάλο σημείο είναι ότι οι καταναλωτές έχουν μάθει νέες συμπεριφορές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επιχειρηματικές αλλαγές» συμπληρώνει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής (-1,6 έτος) παγκοσμίως

Tο προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, με άλλα λόγια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.