ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ερείπια στη Γάζα
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση 30 εκατ. στο GHF για επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι ΗΠΑ ενισχύουν με $30 εκατ. το GHF που δρα στη Γάζα εν μέσω αμφιλεγόμενης δράσης και σκληρής κριτικής από ΟΗΕ και οργανώσεις για ουδετερότητα και ασφάλεια.

Τη στήριξή τους στο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) επιβεβαίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώνοντας τη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το GHF δραστηριοποιείται στον παλαιστινιακό θύλακα από τα τέλη Μαΐου και, όπως τονίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει ήδη διανείμει περίπου 46 εκατομμύρια γεύματα σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμι Πίγκοτ κάλεσε και άλλες χώρες να στηρίξουν το GHF, τονίζοντας ότι το έργο του είναι «εντυπωσιακό» παρά τις επικρίσεις που δέχεται. 

Όπως ανέφερε, η υποστήριξη στο GHF εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική των ΗΠΑ για ειρηνευτική προσπάθεια στην περιοχή, υπό την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Το GHF έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Παρά τις προσπάθειές του να διανείμει βοήθεια, οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ουδετερότητα και τις μεθόδους λειτουργίας του. 

Το Ίδρυμα, που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και το Ισραήλ, διαψεύδει τις κατηγορίες για βίαια περιστατικά και υποστηρίζει πως χρησιμοποιεί ένοπλους αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας στα κέντρα διανομής.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Γάζας καταγγέλλει ότι σχεδόν 550 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κοντά στα σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από τα τέλη Μαΐου, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της βοήθειας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του GHF Τζον Άκρι δήλωσε ότι η αμερικανική χρηματοδότηση αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του Ιδρύματος και κάλεσε σε συστράτευση περισσότερους οργανισμούς για την παροχή τροφής σε χιλιάδες κατοίκους της Γάζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρώτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης» στις 19 Φεβρουαρίου

Το Συμβούλιο Ειρήνης που ίδρυσε ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνάντηση ηγετών στις 19 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον, με στόχο και τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη Γάζα, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

5 δισ. ευρώ για πληγείσες οικονομίες στη Μ. Ανατολή από ΕΤΑΑ

Η ΕΤΑΑ σχεδιάζει να διαθέσει 5 δισ. ευρώ το 2026 σε χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπως Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο, Δυτική Όχθη και Γάζα, για να στηρίξει τις οικονομίες και τους πληθυσμούς τους.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς αρνείται αφοπλισμό χωρίς εκπλήρωση δεσμεύσεων από το Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι ο αφοπλισμός πριν την πλήρη εφαρμογή της πρώτης φάσης κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ αποτελεί συνέχιση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Απέρριψε τη συζήτηση του θέματος «με ωμό τρόπο».
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με αποστολή πρακτόρων ICE στα αεροδρόμια λόγω αδιεξόδου

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να στείλει πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας μετανάστευσης στα αμερικανικά αεροδρόμια, αν οι Δημοκρατικοί δεν εγκρίνουν άμεσα τη χρηματοδότηση για την ασφάλειά τους.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: 10 δισ. στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για Γάζα και συγκρούσεις

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χρηματοδότηση 10 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στο «Συμβούλιο ειρήνης», που αποσκοπεί στην ανοικοδόμηση της Γάζας και την επίλυση διεθνών συγκρούσεων. Συγκεντρώθηκαν επιπλέον 7 δισ. για ταμείο ανοικοδόμησης της Γάζας.