ΓΔ: 2467.5 0.74% Τζίρος: 239.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Κάλεσμα στην ΕΕ για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από τον Μπ. Λεμέρ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σήμερα τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να «επιδείξουν αλληλεγγύη», καλώντας τις χώρες του Βορρά και του Νότου να βρουν κοινό τόπο για να απαντήσουν στην κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού.

Να επιδείξουν τα ευρωπαϊκά κράτη αλληλεγγύη και να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα απέναντι στην οικονομική κρίση που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, που φαίνεται οτι θα είναι «μακρά και δαπανηρή» ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ καλώντας τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου να γεφυρώσουν το χάσμα και να απαντήσουν από κοινού στην κρίση που έχει δημιουργηθεί.

«Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο για την Ευρώπη από το να έχει αύριο μια απάντηση στην κρίση, την οποία θα συμμερίζονται οι μεν και θα απορρίπτουν οι δε», πρόσθεσε, υπαινισσόμενος τις διαφορές που πρόσφατα προέκυψαν μεταξύ της Ολλανδίας και της Γερμανίας, από τη μία πλευρά, και της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από την άλλη.

«Εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειαζόμαστε ξεκάθαρα ισχυρό συντονισμό», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί «συναίνεση» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη.

Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup. Πρώτα υπάρχει «η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χωρίς υπερβολικούς όρους και χωρίς να ξεχωρίζει το ένα ή το άλλο κράτος». Οι δύο άλλες προτάσεις είναι «η χρήση νέων δανειακών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ιδέα ενός κοινού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Λεμέρ θύμισε την πρόταση για ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που παρουσίασε χθες στην εφημερίδα Financial Times. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη απάντηση, με περιορισμένη διάρκεια, για να απαντήσουμε συγκεκριμένα στην οικονομική κρίση την οποία διανύουμε», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταμείο αυτό «θα χρηματοδοτηθεί από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών είτε από μια συγκεκριμένη φορολογία», όπως έναν ευρωπαϊκό φόρο αλληλεγγύης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο υψηλής θερμοκρασίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σε συναγερμό η Ευρώπη λόγω καύσωνα, μέτρα προστασίας και επιπτώσεις

Σε υψηλό συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη λόγω του καύσωνα, με απαγορεύσεις και προβλήματα στις υποδομές. Ρεκόρ θερμοκρασιών σε πολλές χώρες, ενώ στην Ιταλία αναμένονται τιμές έως 40°C.
Γαλλικό αστυνομικό βαν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία απαγορεύει το αλκοόλ σε δημόσιους χώρους λόγω καύσωνα

Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους στο Παρίσι από το μεσημέρι της Παρασκευής, λόγω καύσωνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 100 εκατ. εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες άνω των 35°C

Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία και τρεις στη Γαλλία οφείλονται στον καύσωνα, ενώ στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης Ιουνίου. Πάνω από 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 30°C.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ενιαίο μέτωπο από ηγέτες ΕΕ για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ

Μήνυμα ενότητας ενόψει Συνόδου ΝΑΤΟ έστειλαν από το Βερολίνο οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ιταλίας και Βρετανίας, δίνοντας έμφαση σε ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα, στήριξη στην Ουκρανία και αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας σαρώνει Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασίας, ανησυχία για θύματα

Ρεκόρ μέσης μέγιστης θερμοκρασίας καταρρίφθηκε στη Γαλλία, ενώ 94 εκατ. Ευρωπαίοι, κυρίως σε Γαλλία και Ισπανία, αναμένεται να δουν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 35°C, καθώς ο καύσωνας σαρώνει μεγάλο μέρος της ηπείρου.