ΓΔ: 2256.32 0.48% Τζίρος: 269.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης σε κυβερνητικό κτίριο, Ουκρανία.

Ζελένσκι: Η Μόσχα δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η μεγάλη ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους τη νύχτα αποδεικνύει ότι η Μόσχα συνεχίζει να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τεράστια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύκτας από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, δείχνει εκ νέου πως η Μόσχα εμποδίζει τη σύναψη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ήταν μια δύσκολη νύκτα για όλη την Ουκρανία», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

«Με κάθε τέτοια επίθεση, ο κόσμος πείθεται ότι ο λόγος που παρατείνεται ο πόλεμος είναι η Μόσχα», πρόσθεσε. «Μόνο επιπλέον κυρώσεις εναντίον τομέων-κλειδί της ρωσικής οικονομίας θα αναγκάσουν τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός».

Η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας δεκάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Κιέβου σε μια από τις μεγαλύτερες συνδυασμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας στα τρία χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια διαμερισμάτων και τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 ανθρώπους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Ρόιτερς πως είδαν και άκουσαν διαδοχικά κύματα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων να πετούν πάνω από το Κίεβο και μια σειρά εκρήξεων συγκλόνισε την πόλη.

Στην πρωτεύουσα ακούγονταν επίσης τα πυρά από τις συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας που προσπαθούσαν να καταρρίψουν τα drones.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ φαίνεται να ανεβαίνει στον ουρανό καπνός από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων και φλόγες να βγαίνουν από τμήμα ενός άλλου καθώς συνεργεία διασωστών ρίχνουν νερό για να τις κατασβέσουν. Το πρωί, η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανέφερε ζημιές σε έξι συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας και, μέχρι στιγμής, 14 τραυματίες.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο άρμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν οικισμούς και έπληξαν υποδομές στο Χάρκοβο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη των οικισμών Παβλίβκα στη Ζαπορίζια και Νοβοπαβλίβκα στο Ντονέτσκ από ρωσικές δυνάμεις. Κρίσιμη υποδομή στο Χάρκοβο υπέστη ζημιές μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με εκπροσώπους του Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ δύσκολα ζητήματα όπως τα κατεχόμενα εδάφη και η ασφάλεια της Ουκρανίας παραμένουν ανοιχτά.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΔΟΑΕ πετυχαίνει κατάπαυση πυρός για επισκευές στη γραμμή Ζαπορίζια

Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τοπική κατάπαυση πυρός, ώστε να επισκευαστεί η εφεδρική γραμμή ενέργειας προς τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια. Ο Γενικός Διευθυντής Ρ. Γκρόσι επισήμανε τη σημασία διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο, συνάντηση Ουκρανών-Αμερικανών διαπραγματευτών στο Μαϊάμι

Η πρεσβευτής του Κιέβου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα συναντήσουν Αμερικανούς αξιωματούχους το Σάββατο στο Μαϊάμι, στο πλαίσιο συνομιλιών για την ειρήνη με τη Ρωσία.