ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:11:28
ουκρανική σημαία σε σιτάρι

Ουκρανία: Η Ρωσία καταστρέφει τις γεωργικές υποδομές για εξαγωγές σιτηρών

Η Ρωσία στοχεύει συστηματικά τις γεωργικές υποδομές της Ουκρανίας, με σκοπό να την εκτοπίσει μακροπρόθεσμα ως βασικό εξαγωγέα σιτηρών στη διεθνή αγορά.

Η Ρωσία στοχεύει σκοπίμως, μεθοδικά και συστηματικά τις γεωργικές υποδομές της Ουκρανίας ώστε, μακροπρόθεσμα, να την αντικαταστήσει ως σημαντικό εξαγωγέα σιτηρών, σύμφωνα με έκθεση του ολλανδικού νομικού ιδρύματος Global Rights Compliance (GRC).

Στην έκθεση, η οποία επιβεβαιώθηκε από τις ουκρανικές αρχές, ανάμεσά τους και η γενική εισαγγελία, το Global Rights Compliance μελετά τις ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα κατά το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2023, κυρίως στα λιμάνια του Τσορνομόρσκ, Ρένι και Ιζμαΐλ που είχαν ως στόχο τις υποδομές και την συγκομιδή των ουκρανικών σιτηρών.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «εντάσσονται σε μία συστηματική προσπάθεια για την διάλυση του γεωργικού τομέα της Ουκρανίας από την δύναμη κατοχής, για την καταστροφή των υποδομών και την παράνομη εξαγωγή», διαπιστώνει το GRC. 

Η μελέτη του θα κατατεθεί σύντομα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Επιτροπή Ερευνας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.

Οι ρωσικές επιθέσεις «φτιάχνουν ένα σχήμα που εκτείνεται, πέραν των λιμανιών, στα ενεργειακά συστήματα, στα συστήματα ύδρευσης και τα περιβαλλοντικά συστήματα, με συνέπειες ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές και επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Η ευθύνη των πλέον υψηλά ιστάμενων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Ρωσίας είναι προφανής, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

 Το επίπεδο συντονισμού των επιθέσεων χρήζει άδειας του γενικού στρατιωτικού επιτελείου και σε ορισμένες περιπτώσεις απόφασης του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τον Ιούλιο 2023, η Μόσχα γύρισε την πλάτη στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, που θα επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει την αγροτική της παραγωγή για της θαλασσίας οδού.

 Η Ρωσία κατηγορούσε τους Δυτικούς ότι δεν τηρούν τον λόγο τους αίροντας ορισμένες κυρώσεις.

Το GRC τονίζει ότι έπειτα από αυτό πολλαπλασιάσθηκαν οι επιθέσεις κατά των σιτηρών και των συνδεόμενων με αυτά υποδομών που βρίσκονται στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη που χρησιμοποιούνταν για την εξαγωγή των σιτηρών.

Το ολλανδικό ίδρυμα θεωρεί ότι η Ρωσία «φαίνεται» ότι έχει βάλει ως στόχο να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως «βασικό εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο».

Διότι αν ο κύριος στόχος ήταν στρατιωτικός, «θα περιμέναμε ίχνη επιθέσεων στους στρατιωτικούς στόχους που περιβάλλουν τις εγκαταστάσεις αυτές. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, δεν υπάρχουν τέτοια ίχνη».

Πλήθος δηλώσεων ρώσων αξιωματούχων και ρωσικών μέσων ενημέρωσης «δείχνουν ξεκάθαρη υποστήριξη στην στόχευση αυτών των μη στρατιωτικών στόχων», σύμφωνα με το GRC που επισημαίνει ότι οι ρωσικές επιθέσεις πραγματοποιούνται με διάφορα όπλα υψηλής ακρίβειας.

Το ίδρυμα έχει διαπιστώσει ότι οι καταστροφές και ζημίες αφορούν περισσότερα των 101.000 τετραγωνικών μέτρων επιφάνειας αποθήκευσης, καθώς και κρίσιμης σημασίας μηχανημάτων στην παραγωγή και την εξαγωγή. 

Οι καταστροφές αυτές θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, την οικονομική της ανάκαμψη, το περιβάλλον και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και Ζαπορίζια: Τέσσερις νεκροί, επιθέσεις σε πλοία

Τέσσερις νεκροί, τρεις εκ των οποίων στην περιφέρεια Κιέβου, από ρωσικά πλήγματα τη νύχτα στην Ουκρανία. Τρεις σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση σε εγκαταστάσεις και αποθήκη που πήρε φωτιά στον Όμπουχιβ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βατικανό: Ο Πάπας καλεί τον Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρωσία για βοήθεια

Ο πάπας Λέων ΙΔ' συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και κάλεσε Ουκρανία και Ρωσία να συνεργαστούν για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων στην πόλη Ολέσκι, που ελέγχεται από τη Ρωσία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κέρδη για Κρεμλίνο αν συνεχιστεί η ρήξη Τραμπ–Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με ικανοποίηση τη διαμάχη Τραμπ-Ζελένσκι, αν και παραμένει επιφυλακτικό λόγω της απρόβλεπτης στάσης των ΗΠΑ και της ευρωπαϊκής στήριξης στην Ουκρανία, με κυρώσεις και επιθέσεις drones να συνεχίζονται.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε ουκρανική επίθεση στο ρωσοκρατούμενο Λουχάνσκ

Σύμφωνα με τον φιλορωσικό κυβερνήτη Λουχάνσκ Λεονίντ Πασέτσνικ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανική επίθεση στην περιοχή. Το Reuters αναφέρει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν ειδοποιήθηκε έγκαιρα για ρωσικές επιθέσεις

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία δεν ενημερώθηκε από τους συμμάχους της για τις νυκτερινές επιθέσεις της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους και drones σε ενεργειακές και άλλες εγκαταστάσεις τη Κυριακή προς Δευτέρα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση για ρωσικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν ενημερώθηκε έγκαιρα από τους συμμάχους της για τις ρωσικές επιθέσεις με 16 βαλλιστικούς πυραύλους και πάνω από 200 drones που στόχευσαν ενεργειακές υποδομές τη νύχτα.